2024.06.17, Hétfő
Látványos videóban mutatják be a Nyugati pályaudvar felújítását
Fotók: Magyar Építő Zrt., www.mavcsoport.hu

Látványos videóban mutatják be a Nyugati pályaudvar felújítását

magyarepitok.hu

2022.11.03. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelezés a Magyar Építő Zrt. munkájával valósul meg.

Hirdetés

Végéhez közeledik a Nyugati pályaudvar felvételi épülete, tető és a homlokzati üvegfalak felújítása és állagmegóvása projekt I. üteme – derül ki a kivitelező közleményéből. Jelenleg lezajlott a műszaki átadás-átvétel, melynek lezárásával az utazó közönség visszakapta a Márvány csarnokot, a Ceglédi folyosót, a Nemzetközi várót és a Nyugati tér felőli előtetőt is.

 

 

Ahogy arról többször beszámoltunk, az október 28-án 145 éves történelmi jelentőségű vasúti pályaudvar és csomópont egy jelentős fejlesztéssorozat részeként a MÁV Zrt. beruházásában, a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében, 8200 négyzetméteren születik újjá. A munkálatok az utascsarnok teljes lezárásával 2020 májusában kezdődtek meg, majd a csarnok augusztus 31-én nyílt meg hivatalosan az utazóközönség előtt.

Fotók: Magyar Építő Zrt.

Az örökségvédelmi hatósággal egyeztetve a Márványcsarnok tetőszerkezetét, a patinázott fémlemezfedést a díszműbádogos munkákkal, az alsó profilos deszkázatot és a padló kőburkolatát is lecserélték. A kőlábazatot, a bazilikális üvegfalat és a vágányok felőli oldalon a felső üvegsávot felújították, a külső téglafelület pedig javították. Az acél tartószerkezet és öntvényelemek felületkezelése és javítása, belső falfelületek vakolása, festése, a világítás felújítása, a villámvédelem és a csatornafűtés kialakítása is megtörtént.

Mostantól itt is utastájékoztató monitorok segítik a vonatra várakozókat, az átadásához kapcsolódóan pedig a MÁV-START a pályaudvaron található jegy- és bérletkiadó automaták elrendezését is felülvizsgálta a tapasztalatok alapján. Így mostantól a Váci út felőli üvegcsarnokban 12, a Márványcsarnokban 8, a vágánycsarnokban pedig 4 berendezés szolgálja az utasok gyors és kényelmes jegyvásárlását.

A körútról a 14-17. vágányokhoz vezető Ceglédi folyosón szintén felújították a kőlábazatot és az acél szerkezetű homlokzati üvegfalat, valamint lezajlott az acél  tartószerkezet és öntvényelemek szükséges javítása, felületkezelése, a téglafelület javítása, valamint az oldalfali világítás felújítása is.

 

A korábban megvalósult munkák során a beázást is orvosolták

A tetőszerkezet felújítása során a vágánycsarnok belső homlokzatát és a nyílászárókat felújították, a két hosszoldali kőlábazatot cserélték és belső általános világítást építettek ki. A kivitelezés tavaly nyár végén befejeződött. A pályaudvaron diszpécserközpont épült ki, az utastájékoztatás modernizálása jegyében pedig a vágányvégi utastájékoztató táblákat cserélték, korszerűsítették és a Keleti pályaudvarhoz hasonló két nagy LED táblát is teleptettek.

Megújult a gyorsétterem teteje és mennyezete, megtörtént a homlokzati hat kisebb toronytető műemléki felújítása teljes tetőhéjazat-cserével, összesen mintegy 8200 négyzetméteren. A faszerkezeteket lecserélték, a fémszerkezeteket felújították, a rekonstrukción átesett tetőszakaszok csapadékvíz-elvezető rendszere is részlegesen új lett. A tetőszigetelésnek köszönhetően már a nagyobb esőzésekkor sem tapasztalható beázás.

A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpát alakítottak ki az örökségvédelmi hatósággal egyeztetettek szerint. A pályaudvar területén, saját forrásból a csarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető, úgynevezett taktilis sáv készült, aminek megtervezésében a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége nyújtott segítséget.

 

Az alábbi munkafolyamatok még hátra vannak

A Teréz körúti homlokzaton, az észak-nyugati torony felújítási munkálatai megkezdődtek, a dél-keleti tornyon pedig 2023 januárjában indulhatnak a munkák, és várhatóan jövő ősszel, a megújult homlokzat elől elbontják az évek óta meglévő védőtetőt

 A 10-13. vágány alatti keresztaluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak, valamint az aluljáróból felvezető lépcsőkarok mellvédeinek felújítása a tervek szerint, szintén megvalósulhat jövőre. Az itt található, használaton kívüli liftet még idén elbontják, a helyére új, nagyobb kapacitású, akadálymentesítést szolgáló felvonó beépítése várható, aminek kivitelezése is jövőre kezdődhet.

 

A magyar szakipari munkások színe-javát felvonultató rekonstrukció során közel 200 szakember helyszíni, és további 100 fő műhelyekben előregyártással végzett munkája mutatkozik meg a nem mindennapi műemléképületben. A kivitelezők gondos munkáját és magasfokú szakértelmét a legapróbb részletekig kidolgozott szerkezetek bizonyítják.

Galéria

Mi épül?Magyar Építő Zrt.Nyugati pályaudvarBudapestműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés