2024.04.20, Szombat
A gépészet feladata, hogy észrevétlenül működtesse az épületet – Interjú a Hónap Mérnökével
Interjú fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu Fotók: EBH INVEST

A gépészet feladata, hogy észrevétlenül működtesse az épületet – Interjú a Hónap Mérnökével

magyarepitok.hu

2022.05.03. 19:30 - Kolinek Nóra

Az épületgépészet kivitelezésben betöltött szerepéről, a laboratóriumi körülmények gyakorlatban történő alkalmazásáról Horváth Andrással, az EBH INVEST gépészeti és műszaki igazgatójával beszélgettünk.

Hirdetés

Még el sem kezdte szakmai pályafutását, máris díjjal ismerték el szakmai ismereteit; az oktatói és tudományos munka azóta is szerepet játszik életében – áprilisban Horváth Andrással, az EB HUNGARY INVEST Kft. gépészeti és műszaki igazgatójával beszélgettünk.

Édesapja vasútgépész, így vonzódása a gépész-szakma iránt már korán kialakult. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén okleveles épületgépész és környezetmérnökként szerzett diplomát 2003-ban. „Valószínűségelméleti méretezés a klímatechnikában” tárgyú diplomamunkájáért az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) különdíjban részesítette (a 2004 októberi diplomadíjat az épületgépész szakmában nyújtott kiemelkedő színvonalú szakmai munkáért adományozzák – a Szerk.).

A diploma megszerzése után felkérték, hogy Tudományos Diákköri munka keretében folytassa a megkezdett a méréssorozatot, így további fél évig az egyetem kötelékében maradt.

Horváth András, az EB HUNGARY INVEST Kft. gépészeti és műszaki igazgatója
Interjú fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

 

2003-ban a CLH Hűtés és Klímatechnikai Kft.-nél helyezkedett el, ahol projektvezetőként és termelési igazható-helyettesként koordinálta a feladatokat a szerződéskötéstől az átadásig. Gépészeti felelős műszaki vezetőként részt vett − többek között − az Újpesti Piac és Vásárcsarnok, a Gyulai Várfürdő, a Dunaújvárosi Papírgyár és a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna kivitelezésén.

2017-ben az ECONIX Kft.-nél dolgozott projektvezető pozícióban. Ebben az évben kezdődött kapcsolata az EBH INVEST-tel, először még külsős munkatársként, majd 2018-tól lépett be a vállalat csapatába, melyben azóta gépészeti és műszaki igazgatóként látja el feladatait.

„A cég bővülésével a kezdetben kétfős csapat létszáma immár több mint tíz főre növekedett. Idővel a gépész technológiai feladatok mellett hozzánk kerültek a gépészeti automatika, valamint az erős- és gyengeáramú villamos feladatok is” – ismertette Horváth András.

Első munkája azonnal külföldre szólította

Az igazgató az EBH-s projektek ismertetését a szovátai Hotel Pacsirta kivitelezésével kezdte.

„A belépésemet követően rögtön egy külföldi munkát kaptam. Azóta is ez az egyik legkedvesebb projektem. A hosszú utazások alatt remekül összecsiszolódtunk a csapattal.”

A jelenleg az OTP Ingatlan Zrt. tulajdonában lévő, Szováta főutcáján található ikerépület 1900-1910 között épült. Az egyik épületet 2010-ben építették újjá, a másikat 2018-ban az EBH kivitelezte. Az új épületben 11 szoba, konferenciaterem és SPA kapott helyet.

A szovátai Hotel Pacsirta
Fotó: EBH INVEST

„A nagyon magas komfortkövetelmények miatt számos egyedi eszközt építettünk be, emellett igényes akusztikai megoldásokra is szükség volt; ahogy mindig, most is a tökéletességre törekedtünk. Az uszodatechnika kialakítása során speciális saválló technológiát vetettünk be, továbbá olyan eszközöket telepítettünk, melyek bírják a magas páratartalmat. Sok mindent kellett »zanzásítanunk« ebben az ékszerdoboz hotelben: A magas minőségű építészeti elemek mellett megjelentek, ha kevésbé hangsúlyosan is, a gépészeti design síkradiátorok, egyedi inox rácsok. A vendégek elől elrejtve az épületet magas hatásfokú VRV készülékek, energiatakarékos vízgépészeti, uszodai és légtechnikai rendszerek szolgálják ki. Az éves alacsony üzemeltetési költséget az integráltan működtető épületfelügyeleti rendszer használata biztosítja.”

A szovátai Hotel Pacsirta SPA részlege
Fotó: EBH INVEST

Az Eiffel Operaház különleges kihívásokat tartogatott

Az operaházi munkákkal folytatva a sort először az Eiffel Műhelyház C épületét említette a szakember. Itt az 5500 légköbméteres jelmeztár és további 4000 légköbméteren műhelyek és irodák fit-out munkálatait végezték el 2020 augusztusa és 2021 januárja között. Ezt követően az A épületben található próbatermek kivitelezése kezdődött design & build konstrukcióban 2021 végétől.

„Az 50 ezer légköbméteres légtechnikai rendszert igen rövid idő alatt kellett tervezéssel és engedélyezéssel együtt kiépítenünk, egyszerre kellett megfelelnünk a magas komfort és akusztikai követelményeknek. Menet közben nem várt építészeti, tűzvédelmi és épületfelügyeleti akadályokat oldottunk meg a projekt csapattal közösen. A munka végén a mérések során visszaigazolódtak a tervezett értékek, az elvárt 35 decibel alatti akusztikai követelményt is gond nélkül tudtuk teljesíteni. De mára kiderült, hogy a pályázat során papíron felvázolt és kitalált műszaki tartalom, működik a gyakorlatban is. Határidőre maradéktalanul tudtuk teljesíteni a megrendelői elvárásokat.”

 

A díjnyertes iroda kivitelezése során speciális elvárásoknak kellett megfelelni

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai tömbjének kivitelezéséről lapunkban is beszámoltunk. A pincében található a megközelítőleg 1000 négyzetméteres sugárterápiás részleg, melyet méteres vastagságú falak vesznek körül. A létesítmény a nagyon magas színvonalú, modern gyógyászati géppark (lineáris gyorsító) és orvostechnológiai kiszolgáló területek előírásainak megfelelő építészeti-, gépészeti- és gyengeáramú infrastruktúrával épült ki, sugárvédett és gyógyászati steril területekkel. A munka a tervezők, technológiai beszállítók, a beruházói oldal, a szakkivitelezők és az EBH-s kollégák több éves szakmai egyeztetését követően valósult meg.

A földszint+3 emeletes épületben 3500 négyzetméteren építettek ki minden olyan technológiát, ami egy kórházban szükséges: orvosi gáz, vízköddel oltó berendezés.

AZ EBH csapata a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház előtt
Horváth András (j2)
Fotó: EBH INVEST

 

„A munka során egy, két épület közötti foghíjon dolgoztunk, mely az organizációt nehezítette, emellett a talajvízzel is meg kellett küzdenünk. A mélyépítést a talajvízzel kapcsolatos probléma elhárítása után tudták elkezdeni építészkollégáim, azután következhetett a mi feladatunk. További nehézséget jelentett a meglévő rendszerhez való csatlakozások kiépítése: a tűzjelző hálózatnak, a gyengeáramú-, a betegirányító és a napelemrendszernek, az IT végpontoknak számtalan szállal kellett a meglévő infrastruktúrához csatlakozniuk, emellett kiváltottuk a közműveket is. Most van a ház végső próbája, jelenleg az üzembehelyezések zajlanak.”

Bánáti + Hartvig Építész Iroda
Fotó: EBH INVEST

Számos alkalommal írtunk a Bánáti + Hartvig Építész Iroda felújításáról. Az – egyebek mellett − „Az Év Környezettudatos Irodája” díjjal kitüntetett épület fit-out munkái a körforgásos építészeti szemlélet jegyében zajlottak.

„A látszó gépészet kiépítése során kiemelten fontos, hogy szép legyen a szerelés, ezért kifejezetten igényes szerelőcsapattal dolgoztunk együtt. A megrendelő igényeinek megfelelően a gépészeti rendszereket nem takartuk el álmennyezettel, így a kábelek, légcsatornák is láthatók.”

Bánáti + Hartvig Építész Iroda
Fotó: EBH INVEST

A füzérradványi kastély rendszereinek működését folyamatosan monitorozza

„Nem lehet azt mondani, hogy az EBH sablonos projekteken dolgozik, minden munka új, mindegyikben van kihívás, a motiváció pedig automatikusan jön” – mondta el a Hónap Mérnöke, majd hozzátette:

„A mi munkánk akkor jó, ha láthatatlan (kivéve, ha a megrendelő elképzelései ettől eltérnek, ahogy a fent említett projekt esetében is). Egy műemléki épületbe lépve a látogató érezze a komfortot, de ne lássa az azt előállító műszaki hátteret: rejtsük el a csöveket, kazánokat, ne is tudjunk róla, de működjenek hibátlanul. Az általunk épített gépész- és villamosrendszerek akkor jók, ha nem is tudnak a létezésükről, de maradéktalanul kiszolgálják az igényeket.”

A füzérradványi Károlyi-kastély​
Fotó: EBH INVEST

Horváth András példaként a füzérradványi kastélyt hozta fel. A 2021 októberében átadott kastélyban többek között az 1930-as évek kastélyszállójának hangulatát megidéző interaktív kiállítás nyílt, a kastély környezetében pedig egy több mint 10 ezer négyzetméteres díszpark várja a látogatókat. A műemléképület teljes rekonstrukciója során kiemelt szempont volt a gépészeti rendszerek „láthatatlansága”.

„Jelenleg még a garanciális időszakban vagyunk: a kastély számítógépes felületére belépve bármikor láthatjuk, hogy mely rendszerek hogyan, milyen paraméterekkel üzemelnek, hol van szükség beavatkozásra.”

A füzérradványi Károlyi-kastély​
Fotó: EBH INVEST

A feladatorientált hozzáállás elengedhetetlen

Oktatói szemlélettel rendelkező mérnökként Horváth András szerint az első munkahely meghatározó egy pályakezdő életében.

„Nem mindegy, hogy milyen tudásszintű és lelkesedésű kolléga mellett kezdi egy friss munkavállaló a szakmáját. Itt nagyon el lehet menni jó és rossz irányba is, meg is szeretheti, ugyanakkor el is távolodhat a szakmától, ha valaki nem egy megfelelően motivált kolléga mellé kerül.”

Az EBH INVEST 2016 óta dinamikusan növekszik. A gépészeti részleg is egyre több és nagyobb műszaki feladatokat kap, mely során nélkülözhetetlen a csapatmunka.

„A kollégák akkor szeretnek csapatban dolgozni, ha megfelelő a környezet és a bánásmód. Feladatorientált hozzáállást kérek mindenkitől. Probléma esetén – legyen az műszaki, munkahelyi vagy akár személyes − segítek a közös gondolkodásban és a megoldásban. Az elért célokat, a megvalósult projekteket közösen értékeljük ki és szűrjük le a műszaki, gazdasági tanulságokat.”

A gyakorlatban felmerült helyzeteket később laboratóriumban is bemutatja

Ahogy az interjú elején is jeleztük, a szakember alkalmanként külsős óraadóként a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén oktat, emellett

szakmai továbbképzéseket szervez EBH-s kollégái számára, ezzel is igyekszik a munka iránti lelkesedésüket hosszútávon fenntartani. Ezen alkalmak során a munkavállalóknak lehetőségük adódik munkahelyi környezeten kívüli körülmények között megvitatni a tapasztalataikat, és a munka során felmerült gyakorlati problémákat kielemezni.

Labor mérések keretein belül sikerült a kollégáknak belső levegő minőség, szén-dioxid és egyéb légtechnikai méréseket bemutatni a BME légtechnikai laborjában, a közeljövőben pedig légvezetési rsz. vizsgálatot, valamint hidraulikai méretezést és mérést tervez.

Személyes motivációját röviden így foglalta össze:

„Cél, hogy a projekt résztvevői által elvárt jó minőségű műszaki tartalom határidőre teljesüljön.”

Majd kifejtette: „Az ennek során a legkülönbözőbb helyzeteket kell megoldanunk: az utóbbi időszakban a koronavírus és az ukrán-orosz háború okozta nehézségek kezelése (import termékek beszerzési problémái, dráguló alapanyagok, folyamatos és jelentős mértékű áremelkedések) hangsúlyosan jelen van. A költségek drágulása a műszaki tartalom átalakítását, optimalizálását, a költségek újrakalkulálását vonja maga után, emiatt rengeteg beruházói, tervezői, műszaki ellenőri egyeztetés szükséges.”

Magánéletéről elárulta, hogy a főváros agglomerációjában él családjával, egy 11 és egy 9 éves kislány, valamint egy 7 éves kisfiú édesapja. Lányai a zene iránt érdeklődnek, fia azonban műszaki beállítottságú, így elképzelhető, hogy ő viszi majd tovább a családi hagyományt. Szabadidejében sok időt tölt a természetben, kertészkedik, kirándul, emellett igyekszik időt szakítani hobbijaira, az akvarisztikára és a terepfutásra.

Hónap MérnökeEBH INVESTépületgépészetműemlékfelújításirodafelújítás

Hírlevél

Hirdetés