2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Korabeli kiállítás nyílt a felújított füzérradványi Károlyi-kastélyban
fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Korabeli kiállítás nyílt a felújított füzérradványi Károlyi-kastélyban

magyarepitok.hu

2021.10.03. 14:07 - Bíró Beáta

Átadták az országos kastélyprogramban felújított zempléni palotát. A kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte.

Hirdetés

Kívül-belül újjászületett a füzérradványi Károlyi-kastély, amely október 5-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

A csodálatos angolpark a felújítás alatt is nyitva volt, de az épület számos termét most láthatja először a nagyközönség.

Az Ybl Miklós tervei alapján a XVI. században épült kúria helyreállítása az országos kastélyfelújító programban készült el, több mint 1,7 milliárd forintos uniós és csaknem 1,4 milliárdos hazai támogatásból.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu 
A képre kattintva galéria nyílik 

 

Az ünnepségen Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szögligeti Szádvár, a tatai Eszterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, valamint a nádasdladányi Nádasdy-kastély után a Zemplén egyik ikonikus műemléke újulhatott meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében. 

 

 

A rekonstrukció során a háromezer négyzetméteres épületben többek között az 1930-as évek kastélyszállójának hangulatát megidéző interaktív kiállítás nyílt, a kastély környezetében pedig egy több mint 10 ezer négyzetméteres díszpark várja a látogatókat

– tette hozzá az ügyvezető.

 

 

Kívül-belül turisztikai különlegesség  

A füzérradványi Károlyi-kastély felújítása a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt fejlesztési térségében az egyik legnagyobb turisztikai attrakció. Az épület tereinek számos többsége archív fotók alapján kiállítótérként újult meg. A számos digitális és interaktív eszköznek köszönhetően a látogatók élményszerűen ismerhetik meg a kastély történetét és a korabeli életmódot. A tárlaton kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálják a számukra érdekes elemeket: múzeumpedagógiai foglalkozások, filmvetítések színesítik a kínálatot.

 

 

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa beszédében kiemelte: a füzérradványi Károlyi-kastély a Zemplén új turisztikai attrakciója, amely a füzéri vár mellett a térség egyik ikonikus vonzereje. Hosszasan ismertette a kastély történetét, amelyben eddig alig hallott érdekességeket is megemlített. Például, hogy

a „luxusszálló" ötlete Károlyi Lászlótól és feleségétől, Apponyi Franciskától származik, akik hitelből alakították át a korábbi belső tereket, kis szobákat hozva létre. Majd, a Kísértés című film itteni forgatása akkora bevételt hozott számukra, amelyből vissza tudták fizetni adósságukat.

Virág Zsolt hangsúlyozta: az üzleti vállalkozást szeretnék a kastélyprogramban is tovább vinni, hiszen ezzel munkahelyeket is teremthetnek.

 

 

Arról is beszélt, hogy a kastély historizáló stílusát gróf Károlyi Edének köszönhetjük: az ő ötlete nyomán tervezte Ybl Miklós az épület nyolcszögletű tornyát. Az újítás azonban családon belül sem aratott osztatlan sikert: piszkafának csúfolták a tornyot. 

 

Egykor szanatóriumként működött a szálló 

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: egy álom vált valósággá, mert ma 70 évnyi hányattatás után a füzérradványi Károlyi-kastély a rangjához méltóan szolgálja újra az embereket. Emlékeztetett:

a háború után hamar eltűnt a kastély fénye, de a jól megépített falak a háború után működő szanatórium idején is állták a megpróbáltatásokat.  

 

 

Kiss Nándor, Füzérradvány polgármestere pohárköszöntőjében emlékeztetett: az idősebb falubélieknek is nagyon fontos volt, hogy megújuljon a kastély, amely mintegy 30 éve zárt be.

Sok szépkorú várta, hogy újranyisson a csodás épület, de sajnos sokan nem érhették meg ezt a napot. Ők is boldogok lennének, ha ezt látnák

– fogalmazta meg gondolatait Kiss Nándor.

 

A kivitelezés során a műemlékvédelem fontos szempont volt 

A kivitelező EB HUNGARY INVEST Kft. feladata volt a műemlékvédelmi épület teljes rekonstrukciója, strandház építése és a kastélypark helyreállítása volt. Az állagmegóvás érdekében építési és restaurálási munkákat végeztek.

 

 

A homlokzat színe az egyik leglátványosabb változás, hiszen a korábbi sárga helyett előkerült az épület eredeti színe, a "kő" szín. A helyreállítás során az épület teljes vízszigetelése megtörtént, bontási és emeletráépítési munkákat is végeztek. Megújították a teljes tetőt, valamennyi nyílásszárót kicserélték. Újjászületett a reneszánsz ajtó és kőkerete, a lépcsőház ólomüveg ablakai, továbbá különböző fém és kő elemeket is helyreállítottak.

 

Tulipánfák és mókusok - a kastélyt körbeölelő kert is újjászületett

Az épületet övező káprázatos angolpark megújult sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, tulipánfákkal és játékos mókusokkal várja a látogatókat.  Az apartmanházak szállóvendégei nyáron, a Szent Iván-nap körüli éjszakákon a szentjánosbogarak rajzásában gyönyörködhetnek. 

 

 

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország műemléki helyszínei: 18 kastély és 12 vár.

 

Galéria

Mi épül?EBH INVESTkastélyfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogramműemlék

Hírlevél

Hirdetés