2024.04.19, Péntek
Layher ideiglenes tető segíti a soroksári templom felújítását
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu, Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Layher ideiglenes tető segíti a soroksári templom felújítását

Layher Kft.

2021.08.24. 13:00

A Layher Blitz tartóállványzatra ponyvaborítású Keder XL ideiglenes tető került, amely nagy fesztávok és terhek esetén kiváló megoldást biztosít, és a munkálatok végzése alatt megvédi a templomot az időjárás viszontagságaival szemben.

A Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia idén kívül-belül megújul. A projekt a Budai Műemlék Felújító Kft. kivitelezésében zajlik, akik az állványozási feladatok során egy már jól bevált integrált Layher megoldást alkalmaztak, melynek során a hatékonyság jegyében különböző Layher termékcsoportokat kiválóan kombináltak.

A rekonstrukciós munkák során az egyik fő feladatot a tető javítása jelenti, ehhez a fedést, illetve az azbesztpala részeket eltávolították. A templom beázásának elkerülése érdekében egy ideiglenes védőtetőt állítottak fel, melyet a Layher Blitz homlokzati állványzat tart.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Élenjáró technológiával tervezték az állványzatot

Az állványtervezés során a legmodernebb technológiákat alkalmazták a kivitelezők a Layher mérnökeivel és statikusokkal együttműködve. A szakemberek ugyanis az úgynevezett LiDAR szkennert használták a tervezés során. Először beszkennelték az épületet, amiből aztán egy pontfelhő készült az épületről, majd erre tervezték rá az állványzatot. Ez a módszer az állványozás világában élenjáró technológia, hiszen a helyszíni adottságok így alaposan feltérképezhetők, amely azért is hasznos, mert így pontosabb tervek születhetnek egy-egy projekt során, illetve az utólagos változtatások is jobban kiküszöbölhetők. Az állványtervezés így sokkal hatékonyabbá válik.

Mind a kisebb, mind a nagyobb projekteknél célszerű a modern állványtervezési módszereket alkalmazni, mert így idő és költség spórolható.

Az ideiglenes tető esetén további fontos tervezési feladat volt a megfelelő erőelosztás érdekében a pontos rögzítések megtervezése és kialakítása, melyet a mérnök szakemberek kiválóan megoldottak.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Homlokzati állvány tartóállványként alkalmazva

A Layher Blitz homlokzati állvány a templom két oldalán épült fel, amely stabil tartóállványzatként szolgál az ideiglenes tetőnek. Ez a minőségi és biztonságos állványzat rendelkezik minden szükséges tanúsítvánnyal. A hétszintes szerkezetet úgy alakították ki, hogy a tetőmunkákhoz az állvány legfelső szintje munkaállványként is funkcionáljon, létrás feljárót helyeztek el az állványon a könnyebb közlekedés érdekében.

Az állvány rögzítések mindig központi szerepet játszanak a biztonságos használat érdekében, ezért mindig körültekintően kell ezeket megtervezni. Itt egyedi rögzítési megoldást alkalmaztak állványcsövek segítségével annak érdekében, hogy az állványzat az 5 tonna emelőerőt képes legyen megfelelően felvenni.

A templom szentélyénél, ahol garantálni kellett a hozzáférhetőséget a felújítás céljából, rácsos tartóval megtámasztott függesztett állvány készült, amely munkaállványként funkcionál.

A védőtető támogatja a zavartalan kivitelezési munkálatokat

A Blitz tartóállványzatra ponyvaborítású Keder XL ideiglenes tető került. Ez a Layher védőtető nagy fesztávok és terhek esetén kiváló megoldást biztosít, a munkálatok végzése alatt megvédi a templomot az időjárás viszontagságaival szemben. Építőiparban gyakran a tetőfelújításoknál az épület védelmére, valamint a zavartalan kivitelezési munkálatok érdekében alkalmazzák, emellett rendezvényeken is előszeretettel választják a Keder XL tetőt.

A műemléki épületeken, illetve az ilyen méretű épületek tetőszerkezet felújításánál célszerű, már-már elengedhetetlen a védőtető. Az elmúlt közel 3-5 év tapasztalata alapján kimondható, hogy

egyre erősödik az a megrendelői igény, hogy a kivitelezési munkálatok ne legyenek kitéve az időjárás hektikusságának.

A pontos, nyugodt kivitelezés, valamint a műemléki épületszerkezetek védelme ezzel a szerkezettel tökéletesen biztosítható. Ár-érték arányban nem kerül sokkal többe, mint az ideiglenes takarások napi kezelése, így kiválóan megtérülő befektetés. Emellett fontos előny, hogy elkerülhető a részleges kivitelezés egymás utáni ütemeiből fakadó kivitelezési probléma.

A soroksári templom felújítása során nem mindennapi feladatot jelentett, hogy a tetőszerkezetet a talajon szerelték össze és daruval emelték a helyére a szakemberek, majd a ponyvát fent húzták be a szerkezetbe. Az ideiglenes tető alapterülete körülbelül 680 négyzetméter, és minimum fél évig fogja betölteni szerepét.

A manzárd alakú, 22 méter fesztávú tetőre a nagy szélteher miatt megerősítő sodronyköteleket építettek be az első törésponttól a gerincig, így ezzel az extra rögzítéssel egy biztonságos szerkezetet valósítottak meg.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Gazdaságos megoldások jól kombinálható rendszerekkel

A kriptalejárónál Layher Allround állványzatot is alkalmaztak a szintkülönbségek kiegyenlítése céljából, ugyanis ezzel a rugalmas állványrendszerrel szinte bármilyen építési megoldás megvalósítható.

A Layher rendszerei kiválóan kombinálhatóak egymással, mint ahogyan ennél a projektnél is megmutatkozott. Így minden építési helyzetre gazdaságos és tartós megoldások születhetnek. A soroksári projekt során közel 27 tonna állványanyagot használtak, és 1,5 hét alatt felépítették azt a szakemberek.

Hamarosan elkezdődik a templom belső rekonstrukciója is, amihez a rugalmasan alkalmazható Layher Allround térállvány lesz a szakemberek segítségére.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.templomfelújításBudapestállványzatBudai Műemlék Felújító Kft.