2024.03.19, Kedd
Az Opera Műhelyházaként született újjá az egykori vasúti szerelőcsarnok
Főkép: Erdei Mihály/magyarepitok.hu Fotók: Mohai Balázs/MTI

Az Opera Műhelyházaként született újjá az egykori vasúti szerelőcsarnok

magyarepitok.hu, MTI

2021.10.26. 12:30 - Kolinek Nóra

A Strabag építette újjá a MÁV egykori szerelőcsarnokát, amely Eiffel Műhelyház néven él tovább.

Hirdetés

Hétfőn este átadták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát Budapesten. A beruházás helyszíne a Magyar Államvasutak Kőbányai úton található egykori Északi Járműjavító szerelőcsarnoka. Ahogy arról korábban már beszámoltunk a komplexum felújításának kivitelezője a Strabag Építő Kft., a munkálatok során a Leier Hungária Kft. előregyártott kéregfal elemeit használták fel. Lapunk folyamatosan figyelemmel kísérte a beruházást, stábunk 2019-ben a helyszínen forgatott

Az Operaházban korábban kis helyre szorultak a különféle funkciók, a díszleteket pedig 11 különböző településen tartották. A 220 méter hosszú és 110 méter széles csarnokban egy helyre költözött az Opera kilenc gyártóműhelye, valamint az Operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad jött létre.

A 25 ezer négyzetméteres épület nyolc raktárnyi díszlet és kellék, valamint 400 ezer jelmez színvonalas tárolását teszi lehetővé.

 

Fotók: Mohai Balázs/MTI    A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az épület környezete is megújult

Az Eiffel Műhelyház az évtized egyik legnagyobb kulturális fejlesztése a fővárosban és az országban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepélyes megnyitón.

Az a több mint 33 milliárd forintos beruházás, amellyel a Műhelyház összesen 33 ezer épített négyzetmétere és 3 hektáros parkja megújult, az első fontos lépés, ehhez társul hamarosan a Közlekedési Múzeum és egy felsőfokú könnyűzenei oktatóközpont is

– tette hozzá.

Baán László, az Opera beruházásaiért felelős miniszteri biztos szavait Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója tolmácsolta. Mint üzente, tartsuk meg az országépítők korát, legyenek álmaink, terveink a jövőről, alkossunk csupa olyan helyet, ahol sok-sok év múltán a következő nemzedékek is jól érzik magukat, belelátva a maguk történetét.

 

A kiállításon az Operaház kulisszái mögé is betekinthetnek az érdeklődők

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója azt emelte ki, hogy ez az épület nem csak kő és habarcs. Amit személyesen leginkább vár az Opera Eiffel Műhelyházának rendes, huzamos és komplex működésétől, az a materiálison túl a humán értékek kinyerése, mert ettől lesznek jobbak, profibbak, hatásosabbak és emlékezetesebbek, használva a felkészülés, a kísérletezés és megtalálás erejét.

Az Újjászületésnap elnevezésű rendezvényen a gálaestet megelőzően Műhely. Titkok. címmel nyílt meg az Eiffel Műhelyház új állandó kiállítása, amely a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé, az ott dolgozó háttéremberek munkájába enged betekintést.

A tárlat, amely Karczag Márton kurátor, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője összeállításában videókat, animációkat, fotókat és gyártóműhelyekben újraalkotott jelmezeket és díszletmaketteket is felvonultat, olyan neves tervezők munkásságába enged betekintést, mint Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, gróf Bánffy Miklós, Márkus László, Oláh Gusztáv, Márk Tivadar, Forray Gábor, Csikós Attila, Schäffer Judit vagy Vágó Nelly.

Galéria

Mi épül?StrabagLeier Hungária Kft.MÁVOperaházOpera

Hírlevél

Hirdetés