2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A fenntarthatóságot támogató tevékenység a mindennapjaik része - a Pureco ESG jelentése
Fotók: Pureco Kft.

A fenntarthatóságot támogató tevékenység a mindennapjaik része - a Pureco ESG jelentése

magyarepitok.hu

2024.01.29. 18:00 - Móré Levente

Önkéntes ESG jelentést készített a Pureco Kft.

Hirdetés

A 100%-ban magyar tulajdonú nemzetközi vállalat több mint 18 éve tervezi, fejleszti, gyártja és kivitelezi fenntartható és megfizethető vízgazdálkodási megoldásait, termékeit és technológiáit.

A fenntarthatósági szemlélet a vállalat mindennapjainak része, emiatt is döntöttek amellett, hogy elkészítik első ESG (környezeti, szociális és irányítási) jelentésüket, amelyben mindennapi törekvéseiket, tevékenységeiket önthették hivatalos formába.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évtizedekben sok olyan projektet tudtunk megvalósítani, amelyek emberek mindennapjait tették egészségesebbé. Export tevékenységünk során a fejlődő országokban megvalósított munkáinkkal pedig a helyi közösségek életkörülményeit javíthattuk, ezzel pedig hathatósan hozzájárultunk egészségmegőrzésükhöz és a szegénység leküzdéséhez. Két innovációnk is felkerült az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok felgyorsítását elősegítő technológiái közé”

 – írták a jelentésben, amelyből az is kiderül: fenntarthatósági stratégiájuk és működésük alappillérei összhangban vannak az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival, így ezek mentén határozták meg vállalásaikat is. Céljaik között szerepel többek között, hogy 2050-ig elérjék a karbonsemlegességet.

(A fent említett két innováció ide, és ide kattintva érhető el.)

A hazai vízipari KKV-k közül úttörőként 2023. májusára készült el a Pureco első, önkéntes ESG összefoglalója, amelyet egy pályázat keretében készítettek el a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) 2023. januárjában meghirdetett „ESG Pilot-tanácsadási programban való részvétel” című felhívása alapján. A dokumentum, melyet minden évben egyszer frissíteni és bővíteni kell, a honlapjukon is olvasható.

Jelentésük rámutatott arra, milyen szerteágazó tevékenységet végeznek, hiszen csak az elmúlt nyolc évben Afrikában és Ázsiában is létrehozhattak nagyobb vízipari projekteket; ivóvíz- és szennyvíztisztító telepeket építhettek. Az adatok egységes riportban való bemutatása, számszerűsítése és szén-dioxid kibocsátásuk mérése komplex feladat volt. Ennek összeállításához számos kollégájukra volt szükség, de a partnerektől és a versenytársakról is rengeteg információt kellett gyűjteniük. Az ESG követelményrendszernek való megfelelés ugyanakkor versenyelőnyt is jelent, hiszen az általuk kínált csapadékvíz-, ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiák, termékek is felértékelődnek általa, mert azok alkalmazása más cégek számára is fenntartható és megfizethető környezetvédelmi eszközöket biztosít.

 

Fotók: Pureco Kft.

 

E, mint környezetvédelem

Saját tervezésű víztisztítási megoldásaik a legmagasabb műszaki színvonalat és minőséget garantálják.

„Arra törekszünk, hogy beépített termékeink élettartama minél hosszabb legyen, könnyen karbantarthatóak, környezetkímélőek és alacsony vegyszerigényűek legyenek”

– írták.

Termékfejlesztés során a fenntartható és megfizethető megoldások mellett törekednek a környezeti terhelés minimalizálása: legújabb fejlesztéseik során céljuk a 100%-ban újrahasznosított anyagok használata.

Mára saját energiafelhasználásukat, ÜHG kibocsátásukat is mérik, amelynek csökkentéséért számos lépést terveznek megtenni. Életciklusköltség-szemlélet alkalmazásával, a termékgyártás energiafelhasználásának optimalizálásával, fenntartható szemléletű alapanyag beszerzési stratégiával, mindenkori hosszú élettartamú megoldásokkal járulnak hozzá a környezet védelméhez, a környezetterhelés csökkentéséhez.

S, mint társadalom

Rendszeresen részt vesznek helyi közösségek támogatásában – hazánkban és külföldi projektjeik helyszínén is. Így alakult ki, hogy többek között Ghánában is munkálkodhattak a jövő generációjának szemléletformálásán. A ghánai edukáció első lépéseként a Zoomlion Foundation nevű szervezettel együttműködve készítették el a Pipe-it-up Ghána nevű társasjátékukat, amelyet 1.000 példányban gyártottak le és juttattak ki a szervezetnek. A játék célja, hogy a 10-14 éves gyerekeknek megtanítsa a vízkezelés, vízfogyasztás és a szennyvízkezelés sarokpontjait.

 

 

A munkavállalóik egészségmegőrzésére és képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek érdekében nem csak prémium minőségű munkaruházatot vagy épp home office lehetőséget biztosítanak a dolgozóiknak, de munkavállalóiknak az éves kötelező munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásokon felül további képzési lehetőségeket is kínálnak.

Eredményeiket jól mutatja a munkatársak lojalitása is, hiszen a munkaviszonyuk átlagos hossza eléri a nyolc évet, sőt, az alkalmazottak egyharmada több, mint 10 éve dolgozik a vállalatnál.

„2022-ben a fluktuációs rátánk rendkívül alacsony, csupán 4% volt, illetve nem volt munkahelyi balesetünk sem. Mindkettőre kifejezetten büszkék vagyunk” – tették hozzá.

 

G, mint vállalatirányítás

A Pureco átlátható vállalatirányítása széleskörű szabályzatrendszeren alapul, amely kitér többek között az adatkezelésre, biztonságra, az IT biztonságra, az általános költséggazdálkodásra vagy épp a személyzeti munkavégzéssel kapcsolatos témákra is. Amint kiemelték:

„Célunk, hogy az ESG szempontrendszerben meghatározott elvek szerint fejlesszük tovább termékeinket, szolgáltatásainkat és alakítsuk vállalati kultúránkat. Hiszünk benne, hogy ezzel a mindennapokban is hozzájárulunk egy fenntarthatóbb, etikusabb világ alakításához, amelyben a versenyképesség és hatékony működés megfelelő egyensúlyban van a környezeti és humán értékekkel.”

 

 

Galéria

Iparági hírekPureco Kft.KörnyezetvédelemESGfenntarthatósági jelentésfenntarthatóságinnovációvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés