2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Duna Terasz Grande - levonul a KÉSZ Csoport a felépített lakóparkból
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Duna Terasz Grande - levonul a KÉSZ Csoport a felépített lakóparkból

magyarepitok.hu

2024.03.26. 10:26 - Szabó Ákos

A kivitelező 24 órán belül megkezdi a terület átadását. A Duna Terasz Grande Kft.-vel fennálló elszámolási vita rendezését továbbra is folytatják.

Hirdetés

Budapest kifejezetten jelentős léptékű, a pesti Duna-parton felépült lakóparkja, a Duna Terasz Grande fejlesztéséről annak munkálatai alatt is számos alkalommal beszámoltunk. A Duna Terasz Grande Kft. megbízásából a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében megépített XIII. kerületi 790 lakásos projektről az elmúlt szűk egy hónapban már nem az építkezést bemutatva, hanem a két fél közötti elszámolási vita kapcsán írtunk több alkalommal is.  Lapunk már megkérdezte a KÉSZ Csoportot a helyzetről, illetve friss fotókat is közölt a helyszínről. A vevők március 1-jén az ingatlan elé vonultak fel, ezt követően a KÉSZ Csoport lakhatási támogatási ajánlatot jelentett be: erről itt számoltunk be. A vevők felvonultak a cégcsoport székháza elé is és a KÉSZ Csoport az ügy előmozdítására kompromisszumos ajánlatot tett, melyről szintén tájékoztatták a magyarepitok.hu-t is.

Most újabb közleményt juttattak el lapunkhoz, melyben azt írják: jogi döntést tiszteletben tartva 24 órán belül megkezdik a terület átadását, nem várva meg a 15 napos előírt határidőt sem. A Duna Terasz Grande Kft.-vel az elszámolási vitát mindazonáltal nem tekintik rendezettnek.

A közleményt eredeti formájában közöljük:

"A KÉSZ Építő Zrt. a Duna Terasz Grande Kft-vel folyamatban lévő, továbbra sem lezárt elszámolási vitája kapcsán a következőképpen döntött:

A két társaság között polgári jogi jogvita állt fenn a Duna Terasz Grande lakópark területének birtokjogával kapcsolatban. Ebben a kérdésben hozott március 25-én döntést a bíróság a Duna Terasz Grande Kft. javára. Ezt a határozatot természetesen tudomásul vesszük és elfogadjuk. Felelős és jogkövető vállalatként nem várjuk meg a 15 napos határidő lejártát, a KÉSZ Építő Zrt. a bírósági döntéshozatalnak eleget téve 24 órán belül megkezdi a terület átadását a Duna Terasz Grande Kft. számára.

Az elszámolási vita ennek ellenére nem rendeződött: a kivitelezési oldalon alvállalkozók százai, családok ezrei várnak a kifizetésre. A Duna Terasz Grande Kft. azonban továbbra sem nyitott a tárgyalásokra, megkereséseinkre nem reagál.

A beruházás megkezdése óta az építőipari árak a KSH statisztikája alapján 56%-kal emelkedtek, a Budapest XIII. kerületében a lakásárakban hasonló emelkedés történt. A KÉSZ Építő Zrt. a lakópark megvalósítása érdekében saját pénzügyi forrásaiból megelőlegezte a megemelkedett költségeket, amit a Duna Terasz Grande Kft. nem kompenzált irányába. Az előre nem látható események – a koronavírus-járvány utáni állapotok, valamint a háborús helyzet az építőipari piacra gyakorolt hatásai által okozott áremelkedés körülbelül 5 milliárd forintos összeget tesz ki, amelyet kizárólag a KÉSZ Építő Zrt. és a kivitelezésben résztvevők viseltek. Ezzel szemben a Duna Terasz Grande Kft. beruházóként több tízmilliárd forint nyereséget realizálhatott az elmúlt években jelentősen emelkedő lakásárak miatt.

Bár alapesetben minden felelős kivitelező kalkulál kisebb-nagyobb áremelkedéssel a projekt megvalósítása során, azonban ilyen mértékű inflációval egy fővállalkozó sem számolt ebben az időszakban.  Az egyoldalú, aránytalan teherviselés ilyen esetekben nem elfogadható és nem várható el sem a generálkivitelezőtől, sem egyetlen alvállalkozótól. A KÉSZ Építő Zrt. pedig nem csak a saját maga, hanem az általa foglalkoztatott több mint száz magyar alvállalkozót és ezáltal több ezer családot is képvisel ebben az ügyben. Jelenleg sem a KÉSZ Építő Zrt. végszámlája nem lett kifizetve – ezáltal pedig a több mint száz alvállalkozó sem – sem pedig a társaságunk által egyoldalúan fedezett nagymértékű többletköltségek.

Korábbi nyilatkozatunkban arra kértük a Duna Terasz Grande Kft-t, hogy a vita tárgyát képező összeget helyezze letétbe egy független letétkezelőnél. Az összeg letétbe helyezésére azért van szükség, mert jelenleg nem biztosított, hogy a Duna Terasz Grande Kft. megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik, bár a vevőktől már több tízmilliárd forint értékű összeget szedett be és jelentős nyereséget realizált annak ellenére, hogy a lakások nem kerültek még átadásra.

Jelen pillanatban sajnálatos módon nincsen megfelelő szabályozási keretrendszer az ehhez hasonló esetek kezelésére. Így bármilyen, a szükséges anyagi forrással nem rendelkező, megkérőjelezhető hátterű beruházó megkezdhet egy akár a Duna Terasz Grande lakóparkhoz hasonló méretű projektet. A mostani sajnálatos eset miatt a KÉSZ Csoport figyelemfelhívási céllal javaslatot nyújtott be az Építési és Közlekedési Minisztérium felé, amelyben indítványozza egy keretrendszer létrehozását legalább a lakás célú ingatlanfejlesztések szabályozására. Mindez segítséget és támaszt nyújthat a későbbiekben a lakásfejlesztési projektek szereplői számára, így a vevők és a magyar vállalkozók védelmét szolgálná a hasonló esetekkel szemben. Bízunk benne, hogy benyújtott javaslatunk és jelen szerencsétlen, már sokadik, a magyar vállalkozókat, kisvállalkozókat ellehetetlenítő helyzet előmozdítja majd ennek a keretrendszernek a létrejöttét.

A KÉSZ Építő Zrt továbbra is várja a Duna Terasz Grande Kft. visszajelzését, valamint a tárgyalások megkezdését az ügy lezárása érdekében."

 

A képre katintva galéria nyílik.

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportDuna Terasz Grandelakásépítés

Hírlevél

Hirdetés