2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A vevőknek kedvező megoldást kínál a Duna Terasz Grande kapcsán a KÉSZ Csoport
Fotók - Erdei Mihály/magyarepitok.hu - a galéria bő fél hónapja készült

A vevőknek kedvező megoldást kínál a Duna Terasz Grande kapcsán a KÉSZ Csoport

magyarepitok.hu

2024.03.22. 09:00 - Szabó Ákos

A kivitelező levonul az általa felépített ingatlanról, ha a beruházó független letétkezelőnél helyezi el a vita tárgyát képező összeget.

Hirdetés

Már a beruházás kezdete óta több alkalommal írtunk a fővárosi XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakóparkról, melyet a Duna-part közvetlen közelében alakítottak ki. A főváros egyik legjelentősebb lakóingatlan-fejlesztése az elmúlt bő fél hónapban azért szerepelt a közbeszédben, mert a beruházó Duna Terasz Grande Kft. és kivitelező KÉSZ Építő Zrt. között elszámolási vita alakult ki és a lakások nem kerültek átadásra – ezzel kapcsolatban korábban lapunk már megkérdezte a KÉSZ Csoportot a helyzetről, illetve friss fotókkal mutatta be a beruházást. A vevők felvonultak az ingatlan elé március 1-jén, majd a KÉSZ Csoport lakhatási támogatási ajánlatot jelentett be, melyről itt olvashatnak.

 

Fotók - Erdei Mihály/magyarepitok.hu - a galéria bő fél hónapja készült

A vevők csoportja március 22-én a KÉSZ Csoport székháza elé hirdetett demonstrációt, az építőipari vállalat pedig a helyzet kompromisszumos feloldására tett javaslatot, melyet lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében. Ennek elfogadását követően a vita tárgyát képező összeget a Duna Terasz Grande Kft. egy független letétkezelőnél helyezné el az ügy hivatalos megoldásáig, a lakók pedig birtokba vehetnék ingatlanaikat.

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

„A KÉSZ Építő Zrt. a Duna Terasz Grande Kft-vel folyamatban lévő, sajnálatos módon még mindig nem lezárt elszámolási vitája kapcsán újabb kezdeményezést tett az ügy mihamarabbi rendezésére, többek között a március 18-ai héten is, azonban ezekre jelen pillanatig nem kapott választ.

Annak érdekében, hogy a vevők mihamarabb átvehessék a Duna Terasz Grande lakóparkban értékesített ingatlanokat, a KÉSZ Építő Zrt. a következőket javasolja:

A KÉSZ Építő Zrt. további kompromisszumokra hajlandó az elszámolás tekintetében és bízik abban, hogy a Duna Terasz Grande Kft. is nyitottságot mutat a tárgyalások haladéktalan megkezdésére. Az ügy békés lezárása és a vevők helyzetének mihamarabbi rendezése érdekében a KÉSZ Építő Zrt. felszólítja a Duna Terasz Grande Kft-t, hogy a felek közötti elszámolási vita megoldása érdekében, a vita tárgyát képező összeget helyezze letétbe egy független letétkezelőnél. Amennyiben ez megtörténik, a KÉSZ Építő Zrt. haladéktalanul levonul a területről, az ügy rendezését pedig a felek a vevők hátráltatása nélkül meg tudják tenni. Az összeg letétbe helyezésére azért van szükség, mert jelenleg nem biztosított, hogy a Duna Terasz Grande Kft. megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik - bár a vevőktől már több tízmilliárd forint értékű összeget szedett be és jelentős nyereséget realizált annak ellenére, hogy a lakások nem kerültek még átadásra. Emellett kérjük a Duna Terasz Grande Kft-t, hogy helyezze el a fedezetkezelői számlán a végszámla kifizetéséhez szükséges összeget is, amely a mai napig nem történt meg.

A KÉSZ Építő Zrt. nem csak a saját maga, hanem az általa foglalkoztatott több, mint száz magyar alvállalkozót és ezáltal több ezer családot is képvisel ebben az ügyben. A letétbe helyezett összeg biztosítékul szolgálna arra, hogy a beruházó ki tudja egyenlíteni, a szerződésből hátralévő még ki nem fizetett, valamint az elszámolás lezártával a többletköltségekből eredő, a két fél általi megállapodás eredményeképpen, vagy bírói döntéshozatal eredményeképpen jogosan őt terhelő kiadásokat. A Duna Terasz Grande Kft. a KÉSZ Építő Zrt-nek, valamint a több, mint száz, a projektben részt vevő alvállalkozónak járó kifizetések határidejének kitolására, adott esetben csökkentésére lehívott egy 1,85 milliárd forint összegű bankgaranciát 2023 decemberében. Ez, valamint az a tény, hogy a jogszabályban foglalt kötelezettség ellenére a Duna Terasz Grande Kft. nem helyezte el a végszámlánk ellenértékét a beruházás fedezetkezelőjénél arra engedett következtetni, hogy a Duna Terasz Grande Kft. nem rendelkezik megfelelő pénzügyi háttérrel a többletköltségek kiegyenlítésére. A kivitelezési szerződés egyoldalú felbontása a Duna Terasz Grande Kft. részéről is ezt követően, ráadásul a vevők tájékoztatása nélkül történt. Az előző ütemek kivitelezője ugyancsak hasonló elszámolási vitába keveredett a Duna Terasz Grande Kft-vel, melyet akkor még Duna Terasz Prémium-nak hívtak.

Ha az összeget a Duna Terasz Grande Kft. letétbe helyezi a javasoltak szerint, az kiutat jelentene a vevők számára is, akik ezáltal birtokba vehetnék ingatlanaikat anélkül, hogy megvárnák a két fél közötti elszámolás rendezését.

A KÉSZ Építő Zrt. a rá bízott munkát elvégezte, amelynek minőségéért felelősséget vállal, a lakók által jelzett hibákat javította. Az elmúlt napokban több valótlan információ is megjelent a Duna Terasz Grande Kft. jogi képviselőjétől, amelyek részben valótlanok, részben pedig nem teljeskörűek, így azt a látszatot keltik, hogy a KÉSZ Építő Zrt jogtalanul tartja birtokban a lakóparkot. Egyrészről a KÉSZ Építő Zrt. az áremelkedést már 2023. tavaszán jelezte írásban a Duna Terasz Grande Kft. részére, akik mindvégig elzárkóztak a párbeszédtől. Továbbá a KÉSZ Építő Zrt. a lakóparkot a hatályos jogszabályoknak megfelelően jogosult birtokban tartani mindaddig, amíg a végszámlája ellenértéke megfizetésre kerül. A magyar jogszabályok pontosan azért biztosítanak birtokjogot a kivitelező számára, hogy ezzel biztosítani tudja saját és alvállalkozói követelései megfizetését, így visszautasítjuk azokat az alaptalan állításokat, hogy a KÉSZ Építő Zrt. visszaél a jelenlegi helyzetével. Bízunk benne, hogy a fenti javaslataink segítik az ügy mihamarabbi lezárását, valamint az ingatlanok átadását a vevők számára. Az Építési és Közlekedési Minisztériumnak február 14-én a KÉSZ Építő Zrt. is benyújtott egy kérelmet, amelyben Lázár János Miniszter Úr támogatását kértük annak érdekében, hogy a Duna Terasz Grande Kft. képviselői hajlandóak legyenek a tárgyalások megkezdésére.”

 

 

Galéria

Iparági hírekKÉSZ CsoportBudapestDuna Terasz Grande

Hírlevél

Hirdetés