2024.06.26, Szerda
Megújul a Debreceni Egyetem természettudományi központja
Forrás: Debreceni Egyetem

Megújul a Debreceni Egyetem természettudományi központja

magyarepitok.hu

2024.05.18. 08:36 - Szabó Ákos

Az épületen a Tömb 2002 Kft. fog dolgozni.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban többször is tájékoztattunk arról, hogy Debrecenben felújítást kap az egyetem egy-egy része. Legutóbb a Böszörményi úti campus főépületének projektjéről írtunk, de többek között beszámoltunk az orvostudományi képzés magasépületének fejlesztéséről is.

 

A Kémia épület a Főépület és a sportpályák között található (grafika: Debreceni Egyetem)

Most a központi campus egyik karakteres része, a természettudományi képzések otthonául szolgáló Kémia épület kap felújítást az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával. Mint a közbeszerzési adatokból kiderül, a nettó 2,539 milliárd forint értékű fejlesztést a Tömb 2002 Kft. végezheti el.

Az egyetem főépületének közelében fekvő Kémia épületben található meg többek között a Szerves és Szervetlen Kémia Tanszék, a Biomérnöki Tanszék, az Ásványtani Tanszék, illetve a Földtudományi Intézet irodái is és az elméleti oktatási funkciókhoz kapcsolódó szemináriumi, valamint előadó termek. Az épület formája összetett: öt egységre osztható, ezek közül a „B” épületegység további három részre.

 

 

A most induló beruházásban a külső homlokzatot újítják fel, amivel az üzemeltetési költségeket csökkentik majd jelentős mértékben, miközben az eredeti tervek szerinti megjelenését is visszakapja a tömb.

A munkálatok során lecserélik, illetve felújítják

  • a meglévő hőhidas alumínium és műanyag ablakrendszereket,
  • az árnyékolórendszereket,
  • az üvegfalakat,
  • a kőburkolatokat,
  • a vakolt felületeket,
  • a lábazatokat,
  • valamint a villámvédelmi levezetőket is.

A projekt részeként többek között közel 6000 négyzetméternyi látszóbordás alumínium homlokzatot építenek ki és mintegy 3800 négyzetméteren szerelnek fel új kőburkolatot.

Mi épül?Debreceni EgyetemTömb 2002DebrecenKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés