2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Átfogó felújítást kaphat a Debreceni Egyetem magasépülete
Fotó: Debreceni Egyetem/Facebook

Átfogó felújítást kaphat a Debreceni Egyetem magasépülete

magyarepitok.hu

2023.12.10. 09:53 - Szabó Ákos

A Tömb 2002 a főként az orvostudomány oktatásának otthont adó Elméleti Tömbön dolgozik majd a tervek szerint.

Hirdetés

Sikeres eredmény született a Debreceni Egyetem két közbeszerzési eljárásán is, mindkettő a mintegy 50 éves Elméleti Tömb felújítására, energetikai korszerűsítésére vonatkozik. A Nagyerdei Campus klinikatelepén található, Mikolás Tibor tervei alapján az 1970-es években felépített épület egy két szintes alapelemből és egy abból induló tízszintes tömbből áll. A több mint tízezer négyzetméter hasznos alapterületű épület laboroknak, oktatási termeknek, irodáknak, étteremnek és 24 órás portaszolgálatnak is otthont ad.

 

Energiahatékony egyetemi központot adnak majd át

A két pályázatot egyrészt a magasépület hűtésének és fűtésének rekonstrukciójára, másrészről pedig a homlokzatának felújítására írta ki a felsőoktatási intézmény, mindkét tenderen jelentős versenyben nyert a Tömb 2002 Kft. A homlokzatfelújítást mintegy nettó 982 millió, a fűtés-hűtési fejlesztést pedig mintegy nettó 726 millió forint értékben vállalta el a hajdúböszörményi központú cég. Mindkét beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával valósulhat meg.

 

Így újul meg a homlokzat

A tervek szerint az épület külső homlokzatának fejlesztése során többek között lecserélik, illetve felújítják a meglévő hőhidas alumínium és műanyag ablakrendszereket, árnyékolórendszereket, valamint a jelenlegi kőburkolatokokat, vakolt felületeket és lábazatokat is.

Figyelnek arra, hogy a homlokzaton végzett munka során a lehetőség szerint az eredeti tervek szerinti megjelenést megtartsák, illetve visszaállítsák.

A nyílászárókon és a kiugró betonszerkezeteken is jelentős munkát végeznek, továbbá az épület lábazatánál a talajszint alatt is kialakítják a hőburkolást.

A projekt során várhatóan mintegy

  • 6700 négyzetméter homlokzati keretállvánnyal dolgoznak
  • és 3000 méternyi vezetéket és védőcsövet helyeznek el.

Emellett 1459 négyzetméternyi mennyezeti és födém kőzetgyapot, 5060 négyzetméternyi függőleges fal és 3400 négyzetméternyi lapostető szigetelését végzik el; illetve hasonlóan jelentős mértékű vakolási és festési feladatokra is sor kerül.

 

A föld belső hőjének energiáját hasznosítják

A hűtés-fűtési rendszer is teljesen átalakulhat: megújuló energiát használó, geotermikus rendszert terveznek kiépíteni. Ennek a központi részét két víz-víz üzemű hőszivattyú és 110 darab szonda képezi majd. A föld belső hőjét hasznosító megoldással olyan hálózatot alakítanak ki, amely az időjárás és a fűtési program függvényében szabályozott fűtővizet állít elő és így teszi lehetővé a klímakontrollt.

A projektben várhatóan az épület számos részén dolgoznak majd: ennek során jelentős mennyiségű más munka mellett több mint 13 kilométernyi különböző szabványoknak megfelelő csövet is el fognak helyezni. 

Mi épül?Tömb 2002geotermikus energiageotermális kútfúrásDebreceni Egyetemoktatási beruházásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés