2024.06.26, Szerda
Iskolából gyermekkórház
ujbudaonline.hu

Iskolából gyermekkórház

magyarepítok.hu, TED

2024.06.12. 08:00 - Móré Levente

Elkészült az Épkar a negyedik ütemmel is: átadták az Újbudai Gyermek Egészségügyi Központot.

Hirdetés

Újbuda központjában, egy percre a Móricz Zsigmond Körtértől, a Szakrendelő mögött áll a kiemelten szép arányú, osztott szalagablakos, vörös téglaburkolatú egykori iskolaépület, amelynek teljes átalakításával hozhatta létre az Épkar Zrt. Újbuda legújabb egészségügyi intézményét.

2018 végén jelent meg a pályázat az Újbudai Gyermek Egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet kialakítására a Kőrösy József utca 3-5. alatti, modernista iskolaépületben, amelynek teljes felújítására, átalakítására és bővítésére keresték a kivitelezőt. A kerületi illetőségű és Budapest számos presztízsberuházását is jegyző Archikon Építésziroda készítette a 85 ezer beteget ellátni képes intézmény terveit, amely a XI. és a XXII. kerületi gyermekek mellett az Érdről, Diósdról, Biatorbágyról és Törökbálintról érkezőket is fogadja majd.

Az elmúlt közel két évtized legnagyobb egészségügyi fejlesztését kivitelezhette az Épkar Zrt. Újbudán, amelynek létrehozásáról már 2010-ben is szó esett, végül azonban csak 2017-ben kezdődhetett el az egykori iskolaépület átalakítása állami támogatás, önkormányzati és fővárosi források felhasználásával.

 

Évtizedes tervek valósultak meg

A komplexumban 23 féle gyermekszakellátás, háziorvosi rendelő, egynapos sebészet, fertőző részleg, ügyeleti helyiségek mellett egy úgynevezett sokktalanító is lesz, az utóbbiban az életveszélyes állapotba került gyerekek kaphatnak ambuláns segítséget a mentő kiérkezéséig. A szakellátási formák mellett játszósarok, hidroterápia és gyermekpszichiátria is lesz a Gyermekegészségügyi Centrumban.

 

Kortárs elemekkel gazdagított, modernista épület született

Négy ütemben alakíthatta át az Épkar Zrt. az eredetileg alápincézett, kétemeletes volt iskolaépületet. Tornatermi szárnyának elbontásával a megmaradó, összesen nettó 2348,6 m² alapterületű épület szerkezeti megerősítését, illetve egy nettó 618,6 m² alapterületű épületszint ráépítését kellett elvégeznie a kivitelezőnek, a belső átalakítások és a teljes energetikai felújítás mellett. Ennek során

  • az 1. ütemben a tornatermi szárny elbontása és a szükséges statikai megerősítések, a teljes tartószerkezet megépítése (liftaknák, lépcsők, angolaknák, alap-megerősítések), az új épületszint homlokzatkialakítása, valamint az épület hő-, és vízszigetelése készült el.
  • A 2. ütemben teljes épület (pinceszint, földszint, két emelet, valamint az új harmadik szint) gépészeti helyiségeinek és lépcsőházaknak építészetileg részleges belső kiépítése, közműcsatlakozások, teljes elektromos hálózat (strukturált informatikai-, hangosítási-, beteghívó-, behatolásjelző-, CCTV-, beléptető-, kaputelefon rendszer nélkül), teljes gépészeti hálózat (a lépcsőház hő -és füstelvezetés illetve tűzcsapok, kazán, radiátorok, keringetőszivattyúk, klímaberendezések, mosdókagyló, WC kagyló/csésze, zuhanytálca, kézmosó) kiépítése történt meg.
  • A 3. ütemben a teljes belső tér kiépítésére, az elektromos hálózat teljes kiépítésére és a teljes gépészet, a vízgépészet (medencegépészet), a teljes tűzvédelmi rendszer és tűzjelző rendszer, a kertészeti munkák és a Felvonók kialakítására került sor.
  • A 4. ütemben pedig a harmadik emeleten az egynapos sebészet belső kialakítása történt meg építészeti, gépészeti és elektromos tekintetben is; az udvari orvosi-gáztárolók elhelyezésével a III. emeleti orvosigáz, a vízköddel oltás, tűzvédelmi rendszer és tűzjelző rendszer kiépítésével.
Mi épül?Épkar Zrt.kórházfejlesztésegészségügyi fejlesztésArchikon ÉpítészirodaÚjbuda

Hírlevél

Hirdetés