2024.10.18, Péntek
Alaposan átépíthetik a szegedi belváros egyik fontos utcáját
Fotók: szeged.hu/ Iványi Aurél

Alaposan átépíthetik a szegedi belváros egyik fontos utcáját

MTI és magyarepitok.hu

2024.07.23. 08:00 - Sándor Csilla

Uniós források felhasználásával teljesen felújíthatják Szegeden, a Tisza Lajos és a Londoni körutat összekapcsoló Gogol utcát.

Hirdetés

Már elkészültek a Gogol utca átalakításához a tervek a Pro Urbe Mérnöki és Városrendezési Kft. szakembereinek munkája révén. A projektet a sétáló belváros részeként valósítanák meg.
Lakossági fórumon mutatta be a település városfejlesztésért felelős alpolgármestere, Nagy Sándor azt, hogyan építenék át az említett közlekedési folyosót. A változtatás fő célja, hogy csökkentsék az átmenő forgalmat, biztonságosabbá tegyék a gyalogosok közlekedését és javítsák a környezet minőségét.

 

Fotó: szeged.hu / Iványi Aurél

 

A klímaváltozás is kikényszeríti a változtatást

A sétáló belváros részeként tíz évvel ezelőtt a Kölcsey utcát teljes egészében autómentessé tették, ennek a meghosszabbítása a több mint fél kilométer hosszú Gogol utca.  A jelenlegi árakon mintegy 600 millió forintos költségű rekonstrukciót a többi közt az indokolja, hogy a városi közegben megszokott növények nem bírják az egyre forróbbá és szárazabbá váló klímát, a fák túlnőtték az utcát, megrongálják a járdákat, a pincék falát, illetve a tetőket - közölte az alpolgármester.

A tervek szerint az alábbiak szerint alakulna át a Gogol utca:

  • megmaradna az egyirányú közlekedés, az ellenirányú kerékpáros forgalom biztosításával
  • az úttesten váltott oldalon parkolósávokat alakítanak ki
  • a két méter széles járdát klinkertéglával burkolják
  • a gyalogos és az autók számára kijelölt utakat egy 1,5-1,9 méter széles zöld sávval választják el
     

 

Akadálymentes és rakodóparkolók létesülnek

 A beruházás részeként a keresztutcák által három szakaszra tagolt utcán a kereszteződésekben a járdaszintre emelik az úttestet, a szakaszok felénél sávelhúzással mérséklik a járművek sebességét. Az 5,5-6 méter széles út mellett 36 hagyományos, két akadálymentes és három rakodóparkolót, az utca két körút felőli végén mikromobilitási pontokat alakítanak ki. Oszlopokkal akadályoznák meg, hogy a járdákra parkoljanak - ismertette a terveket Nagy Sándor.

Megnövelik a zöldfelület nagyságát

A fejlesztések révén a jelenlegi 670-ről 900 négyzetméterre nő a zöldfelület aránya. Az utcában a jelenlegi fák helyett 108 oszlopos mezei juhart ültetnek gyökérterelők alkalmazásával, valamint 1354 cserjét és talajtakaró növényeket telepítenek.
A projekt fontos eleme a csapadék megtartása, a tetőkről lefolyó vizet szikkasztó blokkokba vezetik, ahonnan lassan szivárog be a talajba. A zöldfelületekhez csepegtetős automata öntözőrendszert telepítenek, a városban más helyütt is használt utcabútorokat helyeznek ki.

Mi épül?SzegedGogol utcaPro Urbe Mérnöki és Városrendezési Kft.

Hírlevél

Hirdetés