2024.03.02, Szombat

A szombathelyi futóműveket és futómű rendszereket gyártó BPW-Hungária Kft. működése során kiemelten törekszik a környezeti terhelés csökkentésére. Ennek érdekében számos beruházást végeztek az utóbbi években, melyek közül a legjelentősebb, hogy 2015-ben egy napelemes kiserőmű építését indították el, belső felhasználásra történő áramtermelés szándékával.

A Green Line Kft. által beszerelt naperőmű a tavaszi próbaüzemet követően 2016 nyár elejétől már folyamatosan termeli az elektromos áramot. Észak-Dunántúl legnagyobb magánberuházásban épült napelemes kiserőműve készült így el, mely 185 család áramfogyasztásának megfelelő áramot termel.

A vállalat legnagyobb gyártócsarnokának tetejére szerelték fel a napelemparkot, ami

  • évente 170 tonna széndioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet,
  • felülete háromezer négyzetméter,
  • 1440 darab napelem panel alkotja,
  • maximális összteljesítménye 385kW,
  • éves várható energiatermelése 370.000kW.

A BPW Hungária Kft. a németországi BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata. A BPW-csoport haszon- és agrárjárművekbe gyárt futómű-alkatrészeket, futóműveket és futómű-rendszereket. A szombathelyi cég a vállalatcsoport második legnagyobb gyártóbázisa. Az agrárgépipari termékek tervezése, fejlesztése és értékesítése a cégcsoporton belül kizárólag a helyi mérnökcsapat feladata, és a vállalat e termékek önálló külkereskedelmi jogát is megkapta az anyavállalattól.

(MTI)

(kép: glsolar.hu)

EnergetikaSzombathelynapenergianapenergia