2024.04.20, Szombat

Több mint 700 millió forint értékű energetikai fejlesztés valósult meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, ahol új röntgengépparkot is avattak. Az EMMI államtitkára szerint négy hónap alatt 40 milliárd forint uniós forrást használtak fel egészségügyi fejlesztésre, amit 2014-ig csak hazai forrásból lehetett finanszírozni a fővárosban.

Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója az átadáson közölte, a kórházban az EU és Magyarország társfinanszírozásában több mint 700 millió forintot költöttek energetikai felújításokra. Most a központi telephely röntgengépparkját, a múlt héten a XX. kerületi szakrendelő felújított épületét adták át. A jövő héten a csepeli Weiss Manfréd Kórház hőszigetelésének ünnepélyes átadása lesz.    

A röntgengéppark megújításánál a csaknem 420 millió forintos beszerzés során három régi, manuális készüléket váltottak ki teljesen új, digitális berendezésekkel. A régi röntgenkészülékek 21, 14, illetve 12 évesek voltak, évente 57 ezer vizsgálatot végeztek. Az újak 21 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, emellett gyorsabbak, hatékonyabbak és megbízhatóbbak. Nő az egy nap alatt elvégezhető vizsgálatok száma, csökkentve a várakozási időt, és jóval kisebb sugárzás éri a betegeket.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt 6,5-7 évben csaknem 500 milliárd forint fejlesztés valósult meg az egészségügyben uniós forrásokból, ebből 105 milliárd forint eszközfejlesztés volt. Az M1-nek nyilatkozva arra is emlékeztetett, hogy 2006 és 2014 között nem volt lehetőség uniós forrás bevonására az egészségügybe a fővárosban, így más forrásokból fejlesztettek. Ezzel szemben most elmondása szerint négy hónap alatt 40 milliárd forint uniós forrást használtak fel egészségügyi fejlesztésekre. Megjegyezte azt is, hogy január 1-jén elindult az új szakorvosi támogatási program, amelyben 150 ezer forint plusztámogatáshoz juthatnak a fiatal szakorvosok, eddig már 350-en jelentkeztek. 

(mti)

(fotó: fischer-bau.hu - esztergomi Vaszary Kolos Kórház)

kórházfejlesztésMi épül?energetikai beruházás