2024.06.15, Szombat

Idén az első negyedévben összesen 1407 új lakást adtak át az országban. Tavaly 7612 lakás épült, így az idei adat további lassulást jelent, ám ezzel ellentétes irányba mutat, hogy tavaly már 12 515 lakásépítési engedélyt adtak (ez 30 százalékos növekedést jelentett 2014 után).

Az 1407 idei lakásból 419-et Budapesten adtak át. A napi.hu azt írja, a lakásépítés budapesti túlsúlya azonnal eltűnik, ha a KSH 100 ezer lakosonként lakásépítési statisztikáját vesszük szemügyre.

Ezzel a szemlélettel ugyanis a hazai lakásépítés éllovasa toronymagasan Győr-Moson-Sopron megye, ahol 53 új lakás jut 100 ezer lakosra, második pedig Vas megye a 100 ezer lakosra jutó 43 új lakással. Budapestnek csak a harmadik hely jut ebben az összesítésben, de a 100 lakosonkénti 24 új lakással jócskán elmarad a két dunántúli régiótól. A fővárosihoz hasonló nagyságrendet produkál 100 ezer főnként Veszprém, Csongrád és Somogy: 23,22 és 19 lakással.

Tizenkét megyében 100 ezer lakosra 10-nél kevesebb új lakás jutott az év elején, ebből 10 megyében még az ötöt sem érte el az átadások száma. A keleti országrészhez Baranya és Zala megye csatlakozott, mint a 100 ezer lakosra jutó legkevesebb új lakást produkáló megyék. A negatív csúcs Nógrád és Heves megyék, ahol az abszolút számban is csak 1 illetve 2 átadást jegyzett a KSH az első negyedévben.

A részletek itt érhetőek el:

 

Csökkenésbe aztán újra növekedésbe váltott az új lakások ára

A KSH 2015-öt elemző (ezzel a jelenlegi legfrissebb) lakásárindexe szerint az első három negyedévig tartó emelkedést az utolsó negyedévben 1,8 százalékos csökkenés követte. Ennek ellenére ekkor már 9 százalékkal többe került egy új lakás, mint egy évvel azelőtt, s lényegében elérte a 2008. évi szintet.

Idén az első negyedévében a fővárosban mintegy 25 százalékkal nőtt az újépítésű lakások ára. A vidéki városok közül a kedvező fekvésű nagyobb városokban, így Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Sopronban az árnövekedés mértéke meghaladta a 15 százalékot, azonban a legtöbb városban 5 százalék alatt maradt az Otthon Centrum (OC) elemzése szerint. Voltak városok, közte Zalaegerszeg vagy Eger, ahol 10-20 százalékkal is csökkent az új társasházi lakások átlagos négyzetméter ára.

Az OTP Értéktérképe a budapesti tömegpiacon 500 ezer forint körüli, vagy azt meghaladó, a  pesti belvárosban akár 8-900 ezer forintos négyzetméterárakról ír az új lakások piacán. A megyeszékhelyek többségében is egyre gyakrabban 300 ezer forint fölött, a nyugati határ mentén akár négyessel is kezdődhetnek az újépítésű lakások árai.

(napi.hu, magyarepitok.hu)

Iparági híreklakásépítésúj építésű lakások