2024.06.17, Hétfő

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Puskás Tivadar polgármester a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után sajtótájékoztatót tart Szombathelyen. MTI Fotó: Varga György

 

Szombathely jó kezekben lévő, jól vezetett, politikailag stabil, erős gazdaságú város, ezért a kormány garanciát lát arra, hogy a kapott forrásokat ésszerűen és helyesen használják fel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden sajtótájékoztatón, Szombathelyen.

A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott el a vasi megyeszékhelyre. Kijelentette: Szombathely visszanyerte régi erejét, Magyarország egyik fontos gazdasági központjává vált az elmúlt években.

Ehhez szükséges volt az, hogy a város csaknem húszmilliárd forintos adósságát az állam átvállalja, különben ez az adósság "agyonnyomta volna" a várost, hosszú ideig tartó adósrabszolgaságra kényszerített volna - vélekedett a miniszterelnök.

Szavai szerint a gazdaságpolitika irányítói teremtették meg a kormány számára azt a lehetőséget, hogy Szombathelyhez hasonlóan az összes település válláról levegye az adósság terhét, amiért köszönetét fejezte ki.

Orbán Viktor kiemelte: Szombathelyen már három százalék alatt van a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy megvalósult a teljes foglalkoztatás.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy ilyen-olyan munkákkal sikerült "fölszívni a munkanélküliek hadát", hanem arról, hogy folyamatosan bővül a gazdaság teljesítőképessége, ez az alapja annak, hogy az elmúlt években 45 százalékkal emelkedhettek a város adóbevételei, miközben az adókulcsokat nem emelték - mutatott rá.

A kormányfő szerint Szombathelyen a további fejlődés akadálya a munkaerőhiány, éppen ezért fontos, hogy ismét van a városban felsőfokú műszaki képzés, elindult a gépészmérnökképzés, amit a villamosmérnök-képzés beindítása követhet majd.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Puskás Tivadar polgármester a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírásán Szombathelyen. MTI Fotó: Varga György


Az új munkaerő letelepítésének és megtartásának gátját jelentheti viszont a lakáshelyzet, ezért megállapodtak egy olyan

munkacsoport felállításában, amely új lakások építésének lehetőségeit vizsgálja meg,

kormányzati segítséggel. Hozzáfűzte: ennek a pontos formáját és pénzügyi konstrukcióját még véglegesíteni kell, de a szándék megvan.

Orbán Viktor az aláírt megállapodás részleteit ismertetve elmondta: a kormány elősegíti

egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását ipari területen, amihez 1,5 milliárd forint támogatást adnak.

Felsorolása szerint segítséget nyújtanak Szombathely és a környező települések árvízvédelmének megoldásához,

a dozmati árvízvédelmi tározó megépítésével.

Ez egy többmilliárdos beruházás, amelynek a kormány a teljes költségét magára vállalja.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a megállapodás értelmében

támogatják a Gothard-kastély felújítását,

ott egy zarándokszállás kialakítását, Schrammel Imre szobrászművész életművének méltó helyen való kiállítását, továbbá - ha kell ennek keretében, de ettől függetlenül is -

a Szombathelyi Képtár felújítását.

A kormányfő tájékoztatása szerint a kormány további támogatást ígért a Szent Márton-tervhez, amelyre eddig már 2,5 milliárd forintot kapott a katolikus egyház és 2,5 milliárd forintot Szombathely önkormányzata, a második ütemben pedig

további 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre

a városfejlesztési program végigviteléhez;

ezen felül további anyagi támogatást nyújtanak a Szent Márton év programjainak megrendezéséhez is.

MTI Fotó: Varga György


Orbán Viktor közölte:

segítséget kívánnak nyújtani ahhoz is, hogy az autóbusz-pályaudvart a városközpontból a vasútállomás mellé költöztessék.

Elmondta: a Haladás sportkomplexum felépítésén túl támogatják

az Illés Akadémia és a Király-sporttelep fejlesztését, valamint a városi uszoda és termálfürdő fejlesztésének harmadik ütemét is

segítik majd kormányzati forrásokból.

A 86-os főút négysávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése Győr és Szombathely között a jövő év végéig befejeződik, sőt az új megállapodás szerint

Szombathelyet Kőszeggel is összekötik, ezzel rácsatlakoznak az osztrák gyorsforgalmi úthálózatra.

Ugyancsak

folytatják a gyorsforgalmi útfejlesztést Zalaegerszeg irányába is

- közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezúttal is kiment a városháza elé. A fotók és a videó alapján így tűnik, a rá várók enyhén szólva sem töltötték meg az épület előtti területet. MTI Fotó: Varga György


Puskás Tivadar a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben sikerült tartalommal megtölteni azt a választási jelmondatukat, amely így szól: "előttünk a feladat, mögöttünk a kormány".

MTI Fotó: Varga György


Egyebek között ez a kormányzati támogatás tette lehetővé, hogy a Markusovszky-kórház a régió egyik legfejlettebb, legjobban felszerelt kórháza legyen, de ez tette lehetővé azokat a fejlesztéseket is, amelyek Szombathelyet élhető, szerethető várossá teszik - mondta a polgármester.

A norvégok elleni két győztes mérkőzés nem csupán a futballról szólt, hanem az önbecsülésünkről is, ezért azok is büszkék lehetnek arra, amire válogatott képes volt, akik egyébként nem kedvelik a focit. A kormányfő a sajtótájékoztatón újságírói felvetésre reagált a vasárnap esti mérkőzésre.    

Kifejtette: Király Gábor révén a szombathelyiekhez különösen közel állhat ez a győzelem, a vasi megyeszékhelyet pedig a hazai labdarúgás "egyik vidéki fellegvárának" nevezte, ahol egyebek között az Illés Akadémián vagy a Király Gábor által vezetett sportlétesítményben komoly tehetségek nevelkednek.

A miniszterelnök a Szombathelyen épülő Haladás sportkomlexumról kijelentette: az nemcsak az élsportnak és a szurkolóknak épül, hanem a sportolni akaró fiataloknak szüleiknek is, akik számára a gyermeknevelésben komoly támaszt jelenthet a sport, hiszen közös cél, hogy gyermekeikből erős, egészséges felnőtt legyen. 

"A sportra költött összegeket nem az élsportra költött összegnek látom, hanem a sok százezer magyar kölökre fordított összegnek"- mondta.

A Szombathelyi Városi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva a miniszterelnök ehhez hozzátette: a válogatott norvégok elleni győzelme "fantasztikus eredmény", amelynek értékét megnöveli, hogy a továbbjutást nem gólkülönbség számolgatásával, hanem egy "férfiasan vívott csatában" harcolta ki a csapat.

Forrás: alon.hu