2024.05.21, Kedd

Az OTP Bank február 22-én, hétfőn megjelent pályázata tíz társasház és lakásszövetkezet korszerűsítéséhez biztosít vissza nem térítendő támogatást. A résztvevők három kategóriában összesen 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatási keretösszegre jelentkezhetnek. Emellett, a három kategóriában kiírásra kerülő pályázaton több száz résztvevő juthat majd szakmai segítséghez az elnyerhető szaklap- és szoftver-előfizetésekkel, képzési lehetőséggel és tanácsadói szolgáltatással. A társasházak, illetve lakásszövetkezetek február 22-e és június 15-e között nevezhetnek a pályázatra a www.hazforum.hu oldalon, az „OTP Társasházi Pályázat” menüpont alatt.

Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a díjazásban nem részesülő pályázóknak sem kell lemondaniuk terveik megvalósításáról, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb kedvező finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre. Így a különféle külső és belső felújítások finanszírozásában egyre nagyobb szerepet kapnak a lakástakarékpénztári szolgáltatások is, amelyek ma kiemelkedő, 30 százalékos állami támogatás mellett épületenként akár évi 324 ezer forint támogatást is jelenthetnek. Ezzel a lakóközösségek biztosított körülmények között juthatnak jelentős mértékű kamattámogatáshoz felújítási céljaik megvalósítása érdekében.

Az OTP a közleményében hangsúlyozza, a társasházak az általa kínált pályázati eszköz által olyan kisebb beruházásokat tudnak megvalósítani, amelyekre az állami és uniós pályázatok nem nyújtanak megoldást. A közlemény szerint a magyarországi lakásszövetkezeti és társasházi lakásállomány mintegy fele sürgős felújításra szorul, ez nagymértékben növeli a lakók lakásfenntartási költségeit. A 2015-ös Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint a megkérdezett háztartások 40 százaléka értékelte „nagyon megterhelőnek” és 53 százaléka „időnként megterhelőnek” a lakásfenntartás költségeit. Mindez főként az épületek víz- és hőszigetelési hiányosságaira vezethető vissza. Az épületállomány korszerűsítését ugyan több állami program is támogatta az elmúlt években, ám ezek elsősorban a nagyobb volumenű korszerűsítések megvalósításához nyújtottak segítséget. Ezzel szemben a kisebb léptékű felújítások nehezen voltak párosíthatóak a megjelent pályázatokkal.

Csonka Tibor elmondta, a társasházi és lakásszövetkezeti igényekre szabott pályázat egyszerre tölt be kiegészítő és hiánypótló szerepet, ugyanis egyelőre bizonytalan, hogy az állami vagy európai uniós forrásokból idén milyen pályázatokat írnak ki a lakóközösségeket megcélozva.

A kormány tavaly az Otthon Melege program keretében több pályázatot is kiírt társasházak energetikai felújítására, ám ezek kerete gyorsan kimerült, és nem érintette a 60 lakásnál nagyobb társasházakat. A program idei folytatását tervbe vette az állam, ám egyelőre csak a családi házakra való kiterjesztéséről hangzottak el nyilatkozatok, a társasházakra nem mutatkozott konkrét terv. Fónagy János az NFM államtitkára januárban arról számolt be, hogy augusztustól nyílik meg a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére szánt pályázati keret 103, 19 millió forintos összeggel.

(hazforum.hu)

Pályázatokpályázatokenergetikai beruházás