2024.03.29, Péntek
Ötletpályázat nyílt a Gellérthegy területének felpezsdítésére
Lechner Tudásközpont

Ötletpályázat nyílt a Gellérthegy területének felpezsdítésére

gellerthegypalyazat.hu

2016.07.15. 15:47 - Antal Zsófia

A helyszínt új tartalommal megtöltve, fenntartható módon szeretnék a városlakók és a turisták igényeit kielégíteni. A 40 millió forint összdíjazású pályázat kiírója a Miniszterelnökség.

Hirdetés

A Miniszterelnökség július 15-én kreatív ötletpályázatot hirdetett a Gellérthegy rendezésére – tájékoztatott a Lechner Tudásközpont. A 40 millió forint összdíjazású nyílt, titkos pályázaton életkori és végzettségbeli megkötés nélkül bárki beadhatja a terület hasznosítására és megújítására vonatkozó javaslatait.

A meghirdetett ötletpályázat kiemelt célja - a kiírás szerint - olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, mely építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, emelett figyelembe veszi az épített és természeti környezet értékeit, a világörökségi címet és a műemlékvédelem szempontjait. Az ötletpályázat további törekvése a Citadella épületére vonatkozó hasznosítási javaslatok begyűjtése, mivel rendezni szeretnék az erődítmény Budapesten betöltött szerepét.

A 13 tagú bíráló bizotság elnöke Csepreghy Nándor miniszterhelyettes. A bírálati szempontok a következők:

  • Jelkép: A pályamű mennyiben érzi szükségesnek egy jelkép teremtését, hogyan értékeli a helyszín szimbolikus jelentőségét, jelenleg betöltött szerepét, helyzetét.
  • Megjelenés, városkép, látvány: A pályamű által felvetett ötletek harmonikusan illeszkednek-e a városképbe, kiemelten pedig a Duna-parti budai sziluettbe.
  • Funkció – megvalósíthatóság, helyénvalóság: A pályamű olyan releváns, megvalósítható, értékálló koncepciót képvisel-e, mely hosszú távon képes rendezni a Gellérthegy és a Citadella jövőbeni szerepét.
  • Városszerkezet–megközelíthetőség: A pályamű korszerű harmonikus megoldásokkal igyekszik-e becsatolni a város vérkeringésébe a területet, megteremteni a valódi kapcsolatot a Gellérthegy és a környezete között, segíti a terület megközelíthetőségét, fejleszti a közlekedési kapcsolatokat (akár a forgalmi rend változtatása által).
  • Innováció, értékőrzés, értékteremtés: A pályamű megfogalmaz-e olyan innovatív, fenntartható ötleteket, melyek a kialakult állapot értékeit megtartva, azokat új értékekkel ruházza fel, új tartalommal tölti meg.

A pályaművek postára adásának határideje 2016. október 3., az eredményhirdetés és a díjak átadása november 10-én lesz. A legnagyobb elérhető díjösszeg bruttó 8 millió forint, a legkisebb pedig bruttó 300 ezer forint. Minden pályázó csupán egy munkával vehet részt a megmérettetésen. Olyan megoldásokat várnak, amelyek fenntartható módon válaszolnak a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen adottságaira, hogy képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni.

Pályázatoktervpályázatturizmus

Hírlevél

Hirdetés