2024.03.19, Kedd
Ezzel a támogatással a jövő építőiparát formálja a Strabag
Fotó: Strabag

Ezzel a támogatással a jövő építőiparát formálja a Strabag

magyarepitok.hu

2021.03.02. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A projekt elsősorban a klasszikus építőipari üzemi előregyártó rendszerek fejlesztésén és tervezésén, másodsorban a BIM és annak integrált hasznosításán alapul.

Hirdetés

A STRABAG Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság sikeres pályázati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felé. Ezzel megvalósulhat az „Előregyártás és integrált gyártásirányítási rendszer fejlesztése a lakóépület-építés, a hídgerendagyártás és az acélfeldolgozás terén” című projekt, melynek összköltsége 1.033.290.347 forint, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 399.810.001 forint.

A projekt célja, új építési metódusok és új tervezési-, termelési támogatások kialakítása a hatékonyság növelése, az építőipari kivitelezési idő és költségek, az általános munkaerő (kiváltképp a szakember) - hiány csökkentése érdekében, a digitális megoldások integrációjával, a környezetvédelmi és a fenntartható fejlődés szempontjainak figyelembevételével.

 

Automatizálás, robotizálás az árcsökkentés érdekében

A projekt elsősorban a klasszikus építőipari üzemi előregyártó rendszerek fejlesztésére és tervezésre, másodsorban a BIM (Building Information Modeling, épületinformációs modellezés) és annak integrált hasznosításán alapul a

  • hídgerenda-gyártás,
  • a lakóépület-építés
  • és az acélfeldolgozás terén.

A fejlesztés eredményeként kialakuló termékek és tudás olyan ágazatokon átívelő gyakorlati haszonnal és piaci lehetőségekkel bírnak, amelyek komoly építőipari jövőre számíthatnak és kiemelkedő jelentőségűek lehetnek Magyarország szempontjából is.

A nemzetközi szinten is kimagasló hatékonyság elérésével a teljes beruházás lebonyolításához szükséges idő nagységrendileg harmadával redukálható.

Az élőmunkaigény automatizálással, robotizálással történő kiváltása, a munkadíjak, és így a végtermékek árának csökkentését eredményezheti.

A modern, digitális eljárásoknak köszönhetően a projekt közvetlenül hozzájárul a befogadó és fenntartható társadalom, valamint az élhető környezet prioritásához.

Iparági hírekStrabagtámogatáspályázatokelőregyártásdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés