2024.05.28, Kedd

Az elmúlt hetekben szinte naponta jelentettek be nagyobb értékű – elsősorban autóipari –beruházásokat Magyarországon. Az adatokat elemezve a mfor.hu megállapította, idén eddig 277,8 milliárd forintra rúg a bejelentett projektek összege. Székely Sarolta cikkéből kiderül, ez 74 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakát jellemző megközelítőleg 165 milliárd forinthoz képest. A beruházásokhoz összesen 33 milliárd forintnyi támogatást ad az állam, a teljes érték 12 százalékát biztosítva.

Több esetben nem volt információ a létrejövő állásokról, de legalább 4395 ember találhat magának munkát a fejlesztések által.

A legnagyobb beruházás a kecskeméti Mercedes-gyárhoz köthető. A már korábban bejelentett 77,5 milliárdos fejlesztéshez az új üzem alapkőletételét pénteken délelőtt rendezik. A második legértékesebb beruházás a Legoé és a Thyssenkruppé egyaránt 30-30 milliárd értékben.

A beruházások által létrejött új munkahelyek költségét részletesen elemző cikk itt olvasható.

A külföldi beruházásokat koordináló Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) korábban arról számolt be, hogy tavaly 67 beruházást tárgyaltak le sikeresen, 21 százalékkal többet, mint a megelőző évben. Mindez 1,4 milliárd euró (mintegy 420 milliárd forint) beruházást jelentett Magyarországon.

A HIPA ugyanakkor azt is közölte februárban, hogy rekordszámú, 169 döntés előtti projektet kezel, amihez összesen 4,6 milliárd eurónyi befektetés párosul. 

(mfor.hu)

Ajánljuk még