2024.05.25, Szombat

Két év alatt mintegy 1,6 milliárd euró (494 milliárd forint) áramlott a hazai autóiparba, a szektorban 8000 új munkahely jött létre. Magyarország nemcsak összeszerelő üzemként működik, egyre nagyobb szerepet kap a kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint az autóipari beszállítással foglalkozó kkv-k becsatolása az értékláncba - derült ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökének beszámolójából.

A HIPA által szervezett járműipari konferencián a Magyarországon jelen lévő járműipari cégek vezetői összefoglalták a 2015-ös tevékenységük eredményeit, majd a szakemberek bevonásával a magyar járműipar lehetőségeiről tartottak panelbeszélgetést.

A budapesti találkozón a HIPA elnöke, Ésik Róbert arról számolt be, hogy tavaly 2,5 millió motor és több mint félmillió gépjármű készült Magyarországon. Hozzátette, az ügynökség által sikeresen letárgyalt beruházások mintegy fele a járműiparhoz kapcsolódik, ennek eredményeként az utóbbi két évben mintegy 1,6 milliárd euró (494 milliárd forint) áramlott a szektorba és 8000 új munkahelyet teremtettek Magyarországon. A kiosztott tájékoztató szerint csak 2015-ben 760,8 millió euró értékben fektettek be a járműiparba, 67 sikeres beruházás keretében.

Megjegyezte azt is, hogy az ügynökség jelenleg rekordszámú, 169 projektről tárgyal, amelyek közül 40 köthető a járműiparhoz, ezek megvalósulásával - az ismert paraméterek esetén - újabb 8000 munkahely jöhet létre.

Kiemelte, Magyarország nemcsak összeszerelő üzemként működik, egyre nagyobb szerepet kap a kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint az autóipari beszállítással foglalkozó kkv-k becsatolása az értékláncba.     

Az idén harmadik alkalommal megrendezett konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt. Kiemelte, soha nem volt még ilyen nagy a magyar járműipar exportja, a kivitel értéke 2015-ben 19,6 milliárd euró volt, amely csaknem 14 százalékkal, 2,4 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbit.

Elmondta, tavaly 7833,3 milliárd forint termelési értéket állított elő az autóipar Magyarországon, amely 17,6 százalékkal volt több, mint 2014-ban. A járműgyártásban dolgozók száma 13 százalékkal nőtt, meghaladta a 149 ezret. Hozzátette, a szektor jelentőségét mutatja az is, hogy miközben 2014-ben a teljes magyar áruexport 20 százaléka származott az autóiparból, tavaly ez az arány 21,6 százalékra emelkedett.

Közölte, az exportból származó árbevétel 16 százalékkal, a belföldi értékesítésből származó bevétel 36 százalékkal nőtt, ezek eredményeként pedig a magyar autóipar részaránya a teljes feldolgozóiparban már több mint 30 százalék.

Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a teljesítmény fenntartásához 2016-ban még többet kell dolgozni, az autóipari beruházások vonzása érdekében a kormány több intézkedést is tervez, aminek része például a szektor szakemberigényeinek kielégítése és az iparág további pénzügyi ösztönzése. „Az elmúlt másfél évben a HIPA 349 milliárd forintnyi autóipari beruházáshoz 38 milliárd forint állami támogatást kapott” - ismertette a külügyminiszter. A tárcavezető egyaránt fontosnak tartotta a kis- és közepes vállalkozások (kkv) közvetlen és közvetett támogatását, a magyar beszállítói hányad emelését is.    

(mti)

Galéria

Mi épül?autóiparNemzeti Befektetési Ügynökség