2024.06.25, Kedd

A mátyásföldi területen az 1950-es években épült altiszti katonai iskola és az ahhoz tartozó tiszti étterem, amit 1956-tól a szovjet hadsereg irányító központjaként használt. Az iskolaépület ma a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának ad otthont, míg a volt szovjet ingatlan az önkormányzat tulajdonába került.

Az eplettar.hu azt írja, a 17 hektáros terület Makrai Sándor tervei alapján és Tóth Miklós kerületi főépítész támogatásával alakult át, és a kerületben eredményes birkózó- és vívóutánpótlás kapott általa edzési lehetőséget. Mindkét klubban 100-150 gyermek és utánpótlás korú fiatal sportol.

Az 1992-ig szovjet laktanyaként működő Erzsébet-liget rekonstrukciója folytatódik, a XVI. kerületi önkormányzat ugyanis erre használja azt a 300 milliós költségvetési forrást, amelyet Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő javaslatára különítettek el az idei központi költségvetésben.

A vívó- és birkózó egyesületek számára kialakított edző- és versenytermek mellett az Erzsébet-ligeti uszodát is kibővítik. A jövőre záruló munkálatok részeként gyermekmedencét és csúszdát is létesítenek majd a strand területén.

A harmadik, hosszabb távon megvalósuló beruházás, amelyre a plusz forrás egy részét fordítják, az Újszász utca-Bökényföldi út kereszteződésében található még szabad terület nyári sípályává alakítása.

(epulettar.hu, MTI)

(képek: Gáll András, epulettar.hu)

Galéria