2024.04.19, Péntek
Tizenegy hegesztő szakember ballagott el, velük gazdagodott az építőipar - Fotók
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Tizenegy hegesztő szakember ballagott el, velük gazdagodott az építőipar - Fotók

magyarepitok.hu, delmagyar.hu

2021.06.05. 09:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Négy éve, a Gál Ferenc Egyetem fenntartásában és a KÉSZ Csoport támogatásával jött létre az a piaci igényekhez illeszkedő, értékalapú és gyakorlatorientált duális képzési forma, amely keretében ma már öt szakmában képeznek diákokat.

Hirdetés

A Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Szegedi Tagintézményének és a KÉSZ Csoport közös szakképzési programjának most beérett az első gyümölcse; múlt szombaton 11 hegesztő szakember ballagott el, ők voltak az első végzősök – írja a delmagyar.hu.  A képzésnek tizenketten vágtak neki, és közülük egy híján mindenki be is fejezte az iskolát.

A végzett tanulók közül 8 fő második szakma tanulásával itt folytatja tanulmányait épület- és szerkezetlakatos szakon, egy tanuló pedig napokon belül a Mahart Tiszayacht állományába kerül.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az iskola Gutenberg utcai épületének udvarán tartott ünnepségen Bíró Gyula, a Gál Ferenc Egyetem képzésfejlesztési igazgatója köszöntötte a diákokat, majd a KÉSZ Csoport alapítója is megszólalt. Varga Mihály az iskola és a képzés jövőjéről elmondta, hogy folyamatosan növelni szeretnék a tanulók létszámát.

Jelenleg száz gyermek tanul ebben a képzésben, de szeretnék, ha akár kétszázan is lennének.

A cégalapító arról is beszélt, hogy az építőiparban dolgozók maradandót alkotnak, ezért azt jól kell csinálni. Hangsúlyozta, hogy csapatokat kell építeni, mert a képzés legelején nem biztos, hogy kiderül, hogy ki milyen csapatszerepre alkalmas, ki merre tud továbblépni. Példaként említette, hogy a KÉSZ csoportnál több olyan ember is dolgozik, aki villanyszerelőként kezdte, de ma már üzemvezetőként dolgozik.

Továbbá kiemelte: az is fontos, hogy az ember „sportból” dolgozzon, ne kényszerből, azaz szeresse, amit csinál, és azt folyamatosan gyakorolja is - írja a délmagyar.hu

A szegedi Gál Ferenc Egyetem és a KÉSZ Csoport közös működtetésű szakképző intézményében a következő tanévben már a 150 főt is eléri a tanulók létszáma. Idén szeptemberben első alkalommal 5 éves épületgépész technikus képzés is indul 20 fős osztálylétszámmal.

A szegedi képzésre jelentkezők egyebek között olyan hazai építőgazdasági hiányszakmákat tanulhatnak a hegesztő és az épületgépész technikus mellett, mint

  • az épület- és szerkezetlakatos,
  • hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő,
  • víz- és csatornarendszer-szerelő,
  • központi fűtés- és gázhálózat-szerelő,
  • valamint szerkezetépítő és -szerelő.

Galéria

SzakképzésKÉSZ CsoportszakképzésSzeged

Hírlevél

Hirdetés