2024.06.18, Kedd

A képviselők 121 igen szavazattal, 63 nem ellenében hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatait. Az új szerkezetben elkészült büdzsé három részből áll: az állam működési költségvetése nullszaldós lett; a másik kettő az uniós és a hazai fejlesztési forrásokat tartalmazza, ezek jelentenek az uniós statisztika szerint is elszámolt deficitet.

Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi bevételi főösszegét 17 431 milliárd 347,9 millió forintban, kiadási főösszegét 18 597 milliárd 705 millió forintban, hiányát 1 166 milliárd 357,1 millió forintba állapította meg.

A törvénymódosítás anyagi hátteret biztosít

  • a Testnevelési Egyetem új kampuszának felépítéséhez (6 milliárd forint),
  • a Modern városok programhoz (50 milliárd forint),
  • az otthonteremtési program (CSOK) bővítésére,
  • a hazai fő- és mellékúthálózat felújítására (69,3 milliárd forint),
  • a budapesti elővárosi közlekedés támogatására (6 milliárd forint).

A büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol; az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tovább mérséklődik.

A törvény alapján az előre nem várt kockázatok kivédésére a kormányzat ismét két típusú központi tartalékot képzett. Az Országvédelmi Alap 2017-es előirányzata 60 milliárd forint, míg a rendkívüli kormányzati intézkedéseké 110 milliárd forint lesz. A tartalékok rendszerét erősíti a költségvetési fejezetenként képzett stabilitási tartalék, amely mintegy 35 milliárd forintot tesz ki. Így összesen több mint 200 milliárd forint "biztonsági tartalék" van a jövő évi büdzsében.

(MTI)

GazdaságútépítésCSOKModern városok programútfelújítás