2024.06.17, Hétfő

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, ami 5 százalékkal több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt fél év havi átlagában. Az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből az is kiderült, januárban 3596 vállalkozást törölt a cégbíróság, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A közleményben Pertics Richárd, az Opten igazgatója elmondta: a folyamatok arra utalnak, hogy idén visszaesik és egy magas, de egészségesnek mondható szinten stabilizálódik a cégtörlések száma. 

Az Opten szerint ennek hátterében az áll, hogy jelentősen csökken azoknak a cégbírósági eljárásoknak a száma, amelyek rendszerint megszűnéshez vezetnek. Leglátványosabban a cégbíróság által kezdeményezett kényszertörlések estek vissza: számuk tavaly februárban 5155, idén februárban viszont csak 1577 volt. Ugyancsak csökkent a felszámolások mennyisége, a tavaly februári 1002-ről idén februárban 773-ra. „A megszűnéshez vezető eljárások száma tavaly nyár vége óta jelentősen visszaesett, így egyszerűen nem lesz utánpótlásuk a megszűnéseknek” - mutat rá az Opten igazgatója.

A magyar gazdaság, azon belül a magyar építőipar tisztulását az Opten és a Bisnode év eleji elemzései is kimutatták, az akkori eredmények javuló fizetési fegyelmet és kevesebb megszűnést mutattak.

Az Opten rámutat, a cégtörlések számának csökkenését az is támogatja, hogy a kormányzat elhalasztotta a kis tőkével alakult kft.-k kötelező alaptőke-emelését. „A határidő kitolása ugyanakkor negatív, mert azt üzeni: a jogalkotó visszavett eddigi következetes, a cégvezetők és a tulajdonosok felelősséget erősítő politikájából, s ez újabb bizonytalansági tényezőt jelent a gazdaság szereplői számára” – állt a közleményben.

Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma több mint egy éve havi 1800 és 2500 körül ingadozik, februárban 2297 új céget jegyeztek be. A vállalkozási kedv konszolidációja jól leképezi a magyar gazdaság jelenlegi állapotát, ezért komolyabb fellendülés nélkül növekedés nem várható a céginformációs szolgáltató szerint.

(mti)

Galéria

GazdaságOptenpiackutatás

Ajánljuk még