2024.03.28, Csütörtök
Magyar-szlovák Duna-híd épül a Szigetköz és a Csallóköz között
illusztráció

Magyar-szlovák Duna-híd épül a Szigetköz és a Csallóköz között

magyarepitok.hu

2020.01.03. 10:15 - Hegedűs Gergely

Már a kivitelezőt keresik az átkelő magyar oldalán létrejövő gyalogos és biciklis ártéri híd projektjében.

Hirdetés

A beruházó NIF Zrt. kiírta a magyarországi Dunakilitit és a szlovákiai Doborgazt összekötő gyalogos-kerékpáros Duna-hídhoz készülő, jobb parti ártéri híd közbeszerzését. A leendő nyertes feladata az ártéri híd kivitelezése mellett a hozzá vezető útszakaszok, és műtárgyak fejlesztése is lesz.

A közbeszerzésből többek közt kiderül, hogy a 137 méter hosszú, 4,9 méter széles híd egyenes tengelyű, ötnyílású lesz. A felszerkezet nyílásonként 3-3 előre gyártott, előfeszített vasbeton hídgerendából készül, helyszíni vasbeton pályalemezzel.


A szlovák oldalon egy mederhíd épül​

A létesítmény magyar oldalán a gyalogos és kerékpáros jobb parti Duna-ártéri híd mellett megvalósítandó egy jobb parti megközelítő út a közeli duzzasztómű és a híd között mintegy fél kilométer hosszúsággal.

A közbeszerzés alapján a szóban forgó ártéri híd mellet egy a szlovák fél által megvalósítandó mederhíd is megépül. A két építmény közös pillérrel rendelkezik majd.

A hirdetmény leszögezi, hogy az építési helyszínt kizárólag a duzzasztóművön keresztül lehet megközelíteni. Ezen az úton két nagyobb műtárgy található (Görgetegi Duna-ág, Szigeti Duna-ág), amelyek állapotát teljeskörűen felül kell vizsgálni, és amennyiben szükséges a műtárgyak megerősítését, felújító munkáit a kivitelezés megkezdése előtt el kell végezni.


Az átkelő teljes hossza közel 500 méter lesz

A híd projektjében a határmetszéspontok kijelöléséről tavalyelőtt decemberben írt alá Magyarország és Szlovákia kétoldalú kormányközi megállapodásokat. A korábbi sajtóhírek szerint a Szigetközben fekvő Dunakiliti és a Csallóközben található Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-meder híd épül, melyhez mindkét oldalon ártéri hidak csatlakoznak. A projektben összességében egy a Duna régi medrét átszelő, 482 méter hosszú, úgynevezett hárompólusú, legyezőszerű híd épül.

ÚtépítéshídépítésDunakilitiDoborgaz

Hírlevél

Hirdetés