2022.12.03, Szombat
32 000 kilométer közút üzemeltetését látja el ez a szervezet
Illusztrációs fotók: Dernovics Tamás, Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

32 000 kilométer közút üzemeltetését látja el ez a szervezet

magyarepitok.hu

2020.10.01. 18:00 - Gyöngyösi Klaudia

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén október 1-jén ünnepli 15. születésnapját, azonban a hazai útkezelés története sokkal régebbre nyúlik vissza.

Hirdetés

15. születésnapját ünnepli a Magyar Közút. Az 1850-ben alapított építési igazgatóságokkal indult el minden, amely számos átalakulás, bővülés, szervezeti összeolvadás után érte el azt, hogy 15 éve megalakulhatott a mára egy egész országot behálózó, több mint 32 000 kilométer közút üzemeltetését ellátó szervezet, a Magyar Közút.

 

Az utak az emberiség életében mindig alapvető szerepet játszottak: annyira hozzátartoznak a civilizációhoz. Az utaknak köszönhető nagy részben a modern civilizáció kifejlődése, hiszen összekötöttek térségeket, országokat, vagyis az embereket. A szakma korai képviselőinek gondossága, bölcsessége révén a XVII. századig visszamenően találhatóak adatok az utak építéséről, fenntartásáról.

A szakma történelmének egyik jelentős eseménye gróf Széchenyi István 1848-ban megjelent „Javaslat a magyar közlekedési ügy rendezésérül” tanulmánya. 1850-ben megalapították az építési igazgatóságokat, így a magyar közutakon először álltak szolgálatba útmesterek és útkaparók. 1861-ben visszaállították a magyar királyi kancelláriát, ettől az időponttól a közúti adminisztráció teljesen egészében magyar érdekeket szolgált.

 

Az elmúlt években a társaság feladata folyamatosan bővült

A Magyar Közút pedig pontosan 2005. október 1-jén alakult meg 19 megyei közúti igazgatóság és az ÁKMI Kht. összeolvadásából.

Így a társaság a több mint 6200 fős dolgozói létszáma, valamint gazdasági mutatói alapján az ország tíz legnagyobb állami vállalata közé sorolható, budapesti központi irányítással 19 megyében, 94 mérnökségen végzi közútkezelői munkáját.

 

Az elmúlt 15 év alatt a társaság feladatköre folyamatosan bővült. 2013-tól az autópályák üzemeltetése is a cég feladatává vált (kivéve a koncessziós kezelésben lévő M5-ös és M6-os autópályákat), 2017-től a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ megszűnésével vagyonkezelői feladatokat is ellát, majd 2018-tól kezdődően több mint 1000 kilométernyi külterületi, főutakkal párhuzamos országos kerékpárút üzemeltetését és fenntartását is végzi.

Az idei kerek évforduló méltó ünnepléseként a Magyar Közút két születésnapi videóval is készült.

A társaság hivatalos YouTube csatornáján egy idővonalon mutatják be a közútkezelő történetét:

 

 

Míg a cég Instagram oldalán egy olyan anyagot publikáltak, melyhez a társaság dolgozói is hozzájárultak szerte az országban, hiszen a videóban a munkatársak 15-ös számhoz kapcsolódó saját fotóit sorakoztatják fel.

Galéria

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.útépítésépítőiparévforduló

Hírlevél