2024.04.16, Kedd
Kastélyok között vezet az épülő Wenckheim-kerékpárút
Fotó: bringazas.hu

Kastélyok között vezet az épülő Wenckheim-kerékpárút

magyarepitok.hu, MTI, bringazas.hu

2021.05.19. 15:15 - Kalácska-Nagy Nóra

A teljes szakasz mintegy kétharmada már elkészült.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, 20 kilométer hosszúságú kerékpárutat építenek Békéscsaba és Szabadkígyós közé. Ennek 4 kilométeres szakaszát (Kerekegyházi út – Kígyósi út) a Hódút Kft. végzi el. Gerla és Póstelek városrészek között a Hódút, illetve a Ligeti soron és a Sikonyi úton szintén a tiszakécskei vállalat alakíthat ki kerékpárforgalmi létesítményt.

A Wenckheim-kerékpárút megépítésére az eddig kapott 2,3 milliárd forinton felül most további csaknem 1,5 milliárd forintos állami támogatás érkezett.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerdán elmondta: ebből a forrásból építik meg a békéscsabai bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig tartó 3,5 kilométer hosszú, mezőgazdasági- és kerékpárútként funkcionáló szakaszt.

Gerla belterületén és a Ligeti soron is épül egy-egy kilométeren kerékpárút, emellett egy körülbelül 3 kilométeres szakaszon a kerékpárút és a futópálya közvilágítását is ebből finanszírozzák.

 

A teljes szakasz mintegy kétharmada elkészült

A békéscsabai Modern városok programban (MVP) szerepelő Wenckheim-kerékpárút a megyeszékhely belvárosát érintve kerékpár- és turistaúttal köti össze a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és - az M44-es számú elsőrendű főút szervizútján keresztül - a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek.

Teljes hossza közel 20 kilométer lesz, ebből nagyjából öt kilométer újonnan épül, öt kilométeren pedig már meglévő kerékpárút újul meg. A teljes szakasz mintegy kétharmada már elkészült, de használatbavételi engedély még nincs rá. 2022 nyarára várható a projekt befejezése. A beruházás részeként egyedi tervezésű fedett pihenőhelyeket és egyéb attrakciókat is kialakítanak.

ÚtépítésHódút Kft.kerékpárútBékéscsabaSzabadkígyós

Hírlevél

Hirdetés