2024.03.19, Kedd
Kerékpárúttal bővül Békés megye megújuló turisztikai látványossága
Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Kerékpárúttal bővül Békés megye megújuló turisztikai látványossága

magyarepitok.hu

2021.01.15. 16:00 - Kolinek Nóra

A Wenckheim kastélyhoz vezető kerékpárút kialakítását Szabadkígyós és Békéscsaba között a Hódút Kft. végzi.

Hirdetés

Lapunk rendszeresen beszámol a szabadkígyósi Wenckheim kastély felújításáról. Az Ybl Miklós tervei alapján épült kastély fejlesztése 2019 tavaszán kezdődött meg. A 3 milliárd forint értékű rekonstrukciót a Modinvest Kft. végzi.

A tervek szerint több mint 22 kilométer hosszúságú kerékpárutat építenek Békéscsaba és Szabadkígyós közé. Az útvonal Békéscsabán keresztül összeköti a szabadkígyósi Wenckheim- és a gyulai Almássy-kastélyt. Ennek első fejezete a mostani Szabadkígyós és Békéscsaba között épülő közel 4 kilométeres szakasz, amelynek 700 millió forint értékű kivitelezését a Hódút Kft. végzi.

A munka részben a meglévő kerékpárutak felújításáról, részben új kerékpárutak építéséről, illetve kerékpáros nyom felfestéséről szól, továbbá magában foglalja az útépítéshez tartozó közműépítéseket is.

 

Több mint 4 kilométer bicikliút épül

Szabadkígyóson a Kastély utcán a meglévő burkolattól a Wenckheim kastély hátsó bejáratig 325 méter hosszúságú, 3 méter szélességű és 1-1 méter padkaszélességű, valamint a Wenckheim kastély hátsó bejárattól induló Kígyósi úttól és Békéscsaba közigazgatási határig, vagyis a Kerekegyházi útig csaknem 4 kilométer hosszúságú, 3 méter szélességű, 1-1 méter padkaszélességű kerékpározható útvonalat építenek ki.

A Kastély utcán 82, míg Békéscsabán a Kerekegyházi úton 28 lámpatestet helyeznek el a közvilágítás korszerűsítése érdekében.

 

A fejlesztéstől több látogatót várnak

A Wenckheim kastély rekonstrukcióját a Nemzeti Kastélyprogram keretében végzik el. A kastély fejlesztésének részeként:

  • restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat,
  • teljes tető- és homlokzat-felújítást végeznek,
  • utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg,
  • valamint közműfejlesztés is történik.

A felújítás egyik célja, hogy a jelenlegi évi 18 ezer látogató száma két-háromszorosára emelkedjen. A beruházás várhatóan 2021 végéig készül el.

Mi épül?Hódút Kft.kerékpárútműemlékfelújításkastélyfelújításSzabadkígyósBékéscsabaModinvest Kft.Nemzeti Kastélyprogram

Hírlevél

Hirdetés