2024.06.17, Hétfő
Mesebeli kastély felújítása kezdődött meg Szabadkígyóson
nevezetesfak.hu

Mesebeli kastély felújítása kezdődött meg Szabadkígyóson

mti, magyarepitok.hu

2019.02.27. 14:52 - Hegedűs Gergely

Annyi ablaka van, ahány nap az évben; annyi szobája, ahány hét; és annyi bejárata, ahány évszak. A természetvédelmi területtel körbeölelt épület számos élményelemmel is gazdagodik a felújítás mellett.

Hirdetés

Letették a szabadkígyósi Wenckheim-kastély fejlesztésének az alapkövét. Az 1875 és 1879 között, Ybl Miklós tervei alapján épült kastély egy 3 milliárd forintos rekonstrukciót kap, amit a közbeszerzési adatok szerint a Modinvest Kft. kivitelez.


Fényjátékot nyer a szökőkút

A beruházásban felújítják a tornyot, a tetőt, a homlokzatot, továbbá a pince egy részét is. Teljes körű közműfejlesztésre, utólagos szigetelésre és gépészeti munkálatokra kerül sor, de megújul az épület földszintje is.

Utóbbi szinten egy a Wenckheim-család mindennapjait bemutató kiállítótermet is kialakítanak.

Teljesen megújul a kastély parkja is, 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat alakítanak ki, valamint fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutat.


Jelentősen szeretnék megnövelni a látogatók számát

A kastély korának egyik legkorszerűbb épülete volt, gázvilágítással, falfűtéssel, hideg- és melegvíz-szolgáltatással. A kastélyt egy 22 hektáros park ölelte körül, amely ma természetvédelmi terület. Az építtető Wenckheim Krisztina annak idején azt kérte a tervező Ybl Miklóstól, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak.

Korábbi sajtóhírek szerint a felújítás után számos élményelemmel várja majd a vendégeket az épület. A látogatók többek közt különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek. Egy VR-szemüveg segítségével pedig a kastély feletti repülés élményét is átélhetik. A felújítás egyik célja, hogy a jelenlegi évi 18 ezer látogató száma két-háromszorosára emelkedjen.

Ugyanakkor a költségeket nem csupán a jegybevételből fedezik majd, miután a kastély számos egyéb rendezvény megtartására is alkalmassá válik.


Kerékpárút épül a gyulai és a szabadkígyósi kastély között

A projektet elindító sajtótájékoztatón Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 2,2 milliárd forintból több mint 22 kilométer hosszúságú kerékpárutat épít Békéscsaba és Szabadkígyós közé. Az útvonal a már meglévő szakaszaival együtt a Wenckheim-kerékpárút elnevezést fogja kapni és Békéscsabán keresztül összeköti a szabadkígyósi Wenckheim- és a gyulai Almássy-kastélyt.

A kormányzat által elindított Nemzeti Kastélyprogramról és Nemzeti Várprogramról szólva Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta,

országszerte 39 műemlék, 20 kastély és 19 vár újul meg.

A szabadkígyósi kastély rekonstrukciója az Európai Unió 1,5 milliárd forintos, a kormány pedig valamivel több, mint 1,5 milliárd forintos támogatásából valósul meg.

Mi épül?építőipari cégekműemlékfelújításkastélyfelújításSzabadkígyósModinvest Kft.Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés