2024.06.15, Szombat

A parlament kedden elfogadta a megújuló és alternatív forrásokból előállított hő- és villamosenergia támogatási rendszerét (METÁR). Az eco.hu cikkéből kiderül, az elkövetkező években mintegy 1500-2000 megawattnyi elöregedő kapacitás esik ki a magyar villamosenergia-rendszerből, ennek jelentős részét a METÁR-nak köszönhetően megújuló energiaforrások használatára épülő egységek pótolhatják.

Az eco.hu az új szabályozásról ifj. Chikán Attilával, az ALTEO Group elnök-vezérigazgatójával készített interjút, aki szerint a januártól érvénybe lépő METÁR igazi áttörést hoz a megújuló energia hazai beruházásaiban. Az energiatermelésben piacvezető cég vezetője úgy fogalmazott, a szektor immár öt éve várta a METÁR elfogadását. „Ez egy fontos lépés, a politika hitvallása az Európai Unió felé vállalt 14,65 százalékos megújuló energia részarány teljesítése mellett" – mondta a vezérigazgató. „Mindezt egy európai elvárásokkal kompatibilis rendszerben érhetjük el, amely a forró tőke helyett sokkal inkább a felkészült, szakmailag már bizonyított hazai vállalatok projektjei előtt nyitja meg az utat.”

A tervezett pályázati rendszerről szólva a szakember kiemelte, fontos, hogy ne akarjon a szabályozói oldal minden kvótát egyszerre kiosztani egy gigaeljárás keretében. „Ha például negyedévente írnak ki tendereket különféle technológiákra és kapacitásokra, akkor az a felkészült projekteknek kedvez majd, hiszen így lehet tervezni. Ha az elkövetkező 3-5 évben évi 100-120 milliárd forint projektértékre írnak ki kapacitástendereket, az már hatalmas fejlődési lehetőséget nyit az iparág számára. A mennyiségnél most sokkal fontosabb lesz a minőség és a megfelelő erőművi portfolió kialakítása.”

A szabályozás a barna prémium bevezetésével lehetőséget teremt a magasabb üzemeltetési költséggel működtethető biomassza és biogáz erőművek továbbélésére. A vezérigazgató szerint ez egyértelműen ésszerű döntés. „Jóval kisebb költségek mellett jutunk megbízható kapacitásokhoz, mintha most ezeket a létesítményeket hagynánk lepusztulni és új erőműveket építenénk a támogatások lehívásával. Ráadásul megspóroljuk az ezeknek az egységeknek az elbontásával járó környezeti terhelést is. A most barna prémiumra jogosult erőművek még akár 20-25 év múlva is működhetnek megfelelő karbantartás mellett.”

(eco.hu)

Energetikaenergetikai beruházásenergetikaMETÁR