2024.03.19, Kedd
Jó ütemben halad Miskolc új hídjának építése
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Jó ütemben halad Miskolc új hídjának építése

magyarepitok.hu

2021.07.27. 11:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A 337 méter hosszú híd felszerkezetének kialakítása tovább folytatódik a monolit, helyszínen készülő vasbeton lemez építésének előkészítésével.

Hirdetés

Májusban számolt be lapunk a miskolci tehermentesítő út és az Y-híd építésének egyik fontos és látványos momentumáról, miszerint szemmel láthatóvá váltak a hídpillérek.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, az egész város közlekedésére kiható komplex projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában jön létre, kivitelezését a HE-DO Kft. végzi a Speciálterv Kft. munkájával elkészült tervek alapján, ezen belül a műtárgyépítési feladatokat a KM Építő Kft. látja el.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Tovább készül a híd felszerkezete

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a csaknem 13,5 milliárd forintból épülő híd építése az ütemtervnek megfelelően zajlik. Eszerint a Tiszai-pályaudvar felé vezető ágon az előregyártott gerendák felhelyezését követően két ütemben már elvégezték a pályalemez betonozását, valamint folyamatosan zajlik a CLC Construct Kft. által szintén előregyártott támfal elemek közötti feltöltés.

A 337 méter hosszú híd felszerkezetének kialakítása tovább folytatódik a monolit, helyszínen készülő vasbeton lemez építésének előkészítésével. Ezenkívül a további állványzat építését és a betonacélok szerelését is végzik a szakemberek.

Szervizút és hírközlési hálózat épül

A forgalomterelés II. ütemének bevezetésére a meghosszabbított Csokonai Vitéz Mihály utca forgalomba helyezésével 2021. május 16-án került sor. Ezt követően azonnal megkezdődött a munka az Y-híd Kisfaludy utcai ágán is, ahol elkészült a cölöpalapozás, és már készül a cölöpöket összefogó gerenda is.

Továbbá elindult a Pfaff Ferenc utával párhuzamos szervizút nyomvonalának kialakítása a humuszréteg eltávolításával, valamint a Vörösmarty utcán már megkezdődtek a hírközlési hálózatok kiváltási munkái is.

Itt majd a tényleges útépítés a közműkiváltások elvégzését követően, vagyis 2022-ben várható, ekkor kezdődik meg a körforgalom építése is.

Már tervezik a kerékpárutat

A 92. számú Miskolc-Bánréve-Ózd vasútvonal keresztezésében, a munkaterületen lévő vasúti átjáró külön kerékpáros átvezetése 2021. június 21-én befejeződött.

Habár a MÁV számára forgalomba helyezték a vasúti átjárót, a közforgalom részére az átjáró továbbra is zárva tart.

Az Y-hídon kerékpárosok közelekédési lehetőségeit vizsgálják és a híd alatt átvezető szakaszon kerékpárutat is tervezik az önkormányzattal és a városi kerékpáros szervezetekkel közösen. Az Y-híddal és a Kisfaludy utcai műtárggyal párhuzamos, a 80. számú vasútvonal fölötti kerékpáros hidat is magában foglaló kerékpáros útvonal tervezése tehát zajlik, előreláthatólag 2021. év végére adják ki az építési engedélyt. Mindezek mellett folyamatos az Y-hídon való kerékpáros közlekedés biztosításának vizsgálata.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MiskolcMiskolc Y-hídHE-DOKM Építő Kft.CLC-Construct Kft.Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés