2024.03.28, Csütörtök
Négy sávon az M5-ösig Kecskemét központjából
Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Négy sávon az M5-ösig Kecskemét központjából

magyarepitok.hu

2022.09.20. 13:03 - Bíró Beáta

Az 52-es út két kilométernyi szakaszát 2x2 sávosra bővítik, amely felgyorsítja az autópályára tartó forgalmat.

Hirdetés

Jelentősen könnyebbé és biztonságosabbá teszi Kecskemét közlekedését az a fejlesztés, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában valósul meg. Az I. ütemben megújul az 52. sz. főút 5. sz. főút és a Vízmű utca közötti szakasza:

mintegy 2 kilométer hosszan 2x2 sávosra szélesítik az útvonalat, illetve újítják fel a már korábban is széles útszakaszokat. Emellett közel 2 km hosszon kerékpárút is épül. A város közlekedése szempontjából fontos útvonal kivitelezését a Hazai Építőgép Társulás Zrt. végzi, mintegy nettó 4,2 milliárd Ft értékben, állami finanszírozásból.

A projekt célja a városközpont és az M5-ös autópálya közötti menetidő csökkentése, az útszakaszon tapasztalható torlódások csillapítása, a csomópontokon való gyorsabb áthaladás.  

A közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá tétele érdekében 2 új turbó típusú körforgalmi csomópontot is kiépítenek az Olimpia utcánál és a Sport utcánál, ezzel is segítve a becsatlakozó utak irányából érkezőket. A városi környezethez illeszkedve maximum 50 km/h-s sebességgel lehet majd a kibővített szakaszon haladni.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Az 52. sz. főút Mária és Árpád körút csomópontjában a Mária körúton a belváros felé egy balra, a Petőfi S. utcában Budapest felé egy jobbra, továbbá az Árpád körúton az M5-ös autópálya felé szintén egy balra kanyarodósávot alakítanak ki, a gyalogos és kerékpáros átvezetések pedig a jelenleginél biztonságosabb kialakítást kapnak.

A Katona József Gimnázium előtti buszmegállót, valamint a Boldogasszony téri jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyet áthelyezik. A Vízmű utcai jelzőlámpás csomópont korszerűsítésének keretében a Vízmű utcában és az Izsáki utat érintő mindkét ágon további egy-egy kanyarodó sávot alakítanak ki.

 

 

Jelenleg az ideiglenes forgalomterelés I. üteme épült ki. A közlekedők a kivitelezéshez kapcsolódóan forgalomkorlátozásokra számíthatnak, amelyekről bővebben ebben a közleményben olvashatnak.

A kivitelező Hazai Építőgép Társulás Zrt. jelenleg terület-előkészítési munkákat, útszegély bontásokat végez. Emellett zajlik a közművezetékek kiváltása és egyéb útépítési munkálatok is folyamatban vannak.

 

 

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a térség országgyűlési képviselője a nyitóeseményen elmondta: „Több, mint 25 ezer embert szolgál ki ez az út. Most már minden kecskeméti látja, hogy az első szakasz építésével hamarosan vége lesz a torlódásoknak, a hetényegyházi bekötő útig reményeink szerint 2024 tavaszán már sokkal könnyebben tudunk közlekedni.” A képviselő példaértékűnek nevezte, hogy a beruházás ellen felszólalók érdekeit is figyelembe vették és sikerült kompromisszumos megoldást találni. Emellett a fejlesztés a környezetvédelmi szempontoknak is megfelel.

 

 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: “Világosan látszik, hogy nem egy autópálya bevezetőről beszélünk, hanem egy olyan nagy kapacitású ütőérről, amelynek 2×2 sávra bővítésével, kiépített jelzőlámpás csomópontokkal, körforgalmakkal, illetve szintbeni találkozások helyrehozatalával és újonnan kiépítésével gyakorlatilag tisztított városi közlekedési folyosót építünk, komoly minőségi paramétereknek megfelelően. Nagyon sok olyan elem van (kapubejárók, szegélyezés, járdaszegélyek), aminek a kivitelezése és minőségi megvalósítása a város egészéhez, a méltó környezet megteremtéséhez járul hozzá.”

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: „Mi kecskemétiek már nagyon régen vártak erre a fejlesztésre. Az 52-es út felújítása újabb megvalósuló mérföldkő a város átfogó útrekonstrukciós elképzeléseiben. Jelenleg számos kisebb volumenű és nagyszabású útépítés, felújítás zajlik Kecskeméten és a város térségében.”

A kivitelezési munkák várhatóan 2024. I. negyedévében fejeződnek be.

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Hazai Építőgép Társulás Zrt.Kecskemét52-es főútútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés