2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Kuriózumnak számító talajtámfallal fejlesztik a 25-ös főút hegyvidéki szakaszát

Kuriózumnak számító talajtámfallal fejlesztik a 25-ös főút hegyvidéki szakaszát

magyarepitok.hu

2023.12.08. 08:01 - Szabó Ákos

Hidat és kapaszkodósávot is építenek, a projekt két vármegye területét is érinti.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad az északkeleti régió egyik fontos közlekedésfejlesztése: a 25-ös számú Kerecsend – Bánréve másodrendű főút Szentdomonkos és Borsodnádasd közötti 7,5 km-es szakaszát építik át. A kivitelezési feladatokat a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a HE-DO konzorciuma végzi, a projektben a 25-ös főút teljes felújítása készül el:

  • Heves vármegyében a 47+372-es és az 50+894,43-as km szelvények között,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig az 50+894,43-as és az 54+184-es km szelvények között.

A teljes szakaszon kapaszkodósáv épül, így 2+1 forgalmi sáv alakul ki.

A beruházás által érintett régió

A szélesítés miatt a szakemberek megépítenek 16 bevágás oldali gabionkosaras szerkezetű súlytámfalat, valamint 12 db - a hosszúsága miatt a magyarországi projektek viszonylatában kuriózumnak számító - töltés oldali erősített talajtámfalat is, melynek kivitelezésében a KM Építő Kft. is részt vesz.

A projekt részeként az 54+046,41 km szelvénynél épül egy új híd a Karácsony-völgyi patak felett, illetve a nyomvonalkorrekciók miatt ivóvízvezetéket, illetve telekommunikációs, valamint kis- és középfeszültségű áramhálózatot érintő közműkiváltások készülnek.

 

2025 nyarától a 23-as és 25-ös számú főútakon gyorsabb lesz a közlekedés

„A kivitelezési munkáltokat megelőzően mintegy 190.000 m2-en területelőkészítést végeztünk (ilyen például a bozót- és cserjeirtás, a favágás, a tuskókiszedés, valamint a kaszálás). Heves vármegyében hozzávetőlegesen 17,5 km alsóbbrendű közút lett kijelölve terelőútként, melyből mintegy10 km hosszúságban végeztünk burkolatfelújítási munkálatokat” - mondta Farkas Iván, a HE-DO projektvezetője.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló projekt célja érintett szakaszon a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek számának csökkentése, az érintett települések életkörülményeinek javítása (zaj-, rezgés- és légszennyezés csökkentése) és az úthasználók járműüzemeltetési költségeinek csökkentése. A projektnek köszönhetően 2025 nyarától a 23-as és 25-ös számú főútakon Bátonyterenye-Bánréve közötti utazási idő jelentősen csökken.

ÚtépítésHE-DOKM Építő Kft.Swietelsky Magyarország Kft.útépítésútfelújításSzentdomonkosBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsodnádasdÉpítési és Közlekedési Minisztérium25-ös út

Hírlevél

Hirdetés