2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Kulcsfontosságú csatornát tesz rendbe a Kötiviép
Fotók: MTI

Kulcsfontosságú csatornát tesz rendbe a Kötiviép

mti, magyarepitok.hu

2019.02.25. 13:35 - Hegedűs Gergely

A Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét biztosító csatorna új duzzasztót kap, és helyreállítják a vízszállítási kapacitását.

Hirdetés

Új duzzasztó építéséről számolt be a Keleti-főcsatornán az MTI. A beruházásról közölt képek és adatok szerint a műtárgy Hajdúszoboszló közelében jön létre.

Az épülő duzzasztó - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) konzorciumi partnereként több mint hárommilliárd forint értékben újítja fel a főcsatornát, ennek egyik része az új duzzasztó építése.


A beeresztőzsilip is megújul

A beruházásban többek közt megszüntetik a csatorna torkolatánál kialakult feliszapolódást, ezzel helyreáll a másodpercenként 60 köbméteres vízszállítási kapacitás.

A projekt jelentőségét az adja, hogy a Keleti főcsatorna biztosítja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét. Emellett a Nyugati főcsatornával közösen ellátja az Alföldet öntöző és ivóvízzel.

A korábbi közbeszerzési adatokból az is kiderült, hogy a fejlesztés nem csupán az iszapra és a duzzasztóra fókuszál. Elvégzik ugyanis többek közt

  • a csatorna beeresztőzsilipének a rekonstrukcióját;
  • a csatorna balmazújvárosi és hajdúszoboszlói bukójának az átépítését - utóbbit a projekt alvállalkozójaként az Aqua-Generál Kft. kivitelezi;
  • illetve bakonszegi vízleadó műtárgyának átépítését.
VízgazdálkodásHajdúszoboszlóAqua-General Kft.Kötiviép'B Kft.

Hírlevél

Hirdetés