2024.06.20, Csütörtök
Újjáéledt a Bezerédi-Duna - egész évben lesz víz a medrében
Fotók: Duna Dráva Nemzeti Park

Újjáéledt a Bezerédi-Duna - egész évben lesz víz a medrében

magyarepitok.hu, mti, Duna-Dráva-Nemzeti Park

2021.05.03. 11:10 - Szabó Ákos

A SWIETELSKY munkájával több mint hatvanezer köbméter iszapot távolítottak el a Mohács közelében fekvő Bezerédi-Duna-ágból.

Hirdetés

Már többször beszámoltunk a a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) mintegy két és fél éve tartó projektjéről, melyben a Mohácshoz közel, a Duna Bács-Kiskun megyei oldalán található Bezerédi-Duna-ágat revitalizálták. A SWIETELSKY Építő Kft. munkájával egy 559 millió forintos környezetvédelmi fejlesztéssel élesztették újjá a több mint 4 kilométer hosszú mellékágat, melyet még a folyószabályozás idején választottak le a főmederről.

 

A DDNP rövid videója a Bezerédi-mellékág különböző arcairól

 

Száz év iszapjától szabadították meg a Bezerédi-Dunát

A beruházás elkészültével sajtóeseményt tartottak, melyen elhangzott: a mellékág az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Ennek következtében az elmúlt időszakban az év nagy részében szinte teljesen szárazon állt, mivel az ide bejutó víz ki is folyt, a területére egykor jellemző ártéri élővilág pedig egyre inkább visszaszorult.

 

 

Ezt a helyzetet orvosolta a SWIETELSKY: eltávolították a mederbe bedőlt fákat, valamint a földből készült áttöltéseket is, és összesen 64 ezer köbméter hordalékot kotortak ki a Bezerédi-Dunából. A mellékág alsó torkolatánál zsilipet is építettek, melyen keresztül be lehet engedni a vizet a holtágba és az ártér területére. Emellett DDNP projektjében

a Bezerédi-Duna bal partján fekvő 3,11 hektáros tájidegen faültetvényben őshonos fákat telepítettek.

 

Januárban készült fotó a zsilipről (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

A rétisasok és a horgászok is jól jártak

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az idén megalakulásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő park egyik legfontosabb feladatának a vizes élőhelyek megőrzését tekinti.

A holtág környezete az itt élő állatvilág: a rétisas, a fekete gólya, a gémfélék, a gázlómadarak szempontjából fontos táplálkozó- és költőhely, ugyanakkor a mellékág fontos rekreációs helyszín is, hiszen horgászhely, de korábban nem mindig volt a medrében víz - sorolta az igazgató.

VízgazdálkodásSwietelsky Magyarország Kft.környezetvédelmi beruházásvízgazdálkodásmélyépítés

Hírlevél

Hirdetés