2024.04.18, Csütörtök
Május végére befejeződik a Duna mellékágának rehabilitációja Bács megyében
A dávodi Földvári-tó (csodalatosmagyarorszag.hu)

Május végére befejeződik a Duna mellékágának rehabilitációja Bács megyében

magyarepitok.hu, kozbeszerzes.hu

2021.01.05. 11:19 - Kolinek Nóra

560 millió forintból megvalósuló rehabilitációt végez a SWIETELSKY a Bezerédi Duna-ágon, a dávodi Földvári-tónál és a karapancsai erdei tavaknál.

Hirdetés

Jelentős fejlesztés közeledik a végéhez a Duna-Dráva Nemzeti Park projektjében a szervezet keddi sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint, melynek kivitelezője a SWIETELSKY Kft. A nemzeti park beruházásában a Bezerédi Duna-ágon, valamint több tavon is elvégeznek egy környezetvédelmi célokat is szolgáló beruházást.

A fejlesztés 2019 szeptemberében kezdődött, az időjárási körülményekre való tekintettel 2020 januárjáig előkészítési munkálatok zajlottak, majd ezt követően az évek során feltöltődött ártérben el kellett végezni a bokrok és fák kitermelését. Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója kiemelte, hogy

a terület a Mura-Dráva-Duna nemzetközi jelentőségű bioszféra része, és több szomszédos országban zajlanak hasonló természetvédelmi tevékenységek.

 

A horgászok is jól járnak

A Bezerédi Duna-ágon részlegesen kikotorták a medret, az ág felső torkolatának térségében kiegészítették a mederelzárást, a mellékág alsó harmadában pedig vízkormányzó műtárgyat építettek. Ez utóbbi már alacsony vagy közepes vízállásnál is lehetővé teszi a mellékág vízpótlását, és a Duna apadásakor is alkalmas a víz visszatartására.

A Duna bal partján, Dunafalvától délre húzódó, három és fél kilométer hosszú mellékágat kísérő erdő két részén az idegen fafajokat szerkezetátalakítással őshonosra cserélték, és visszaszorítják az inváziós fajokat a Duna-ág rézsűjén is.

A helyreállításon túl szabadidős célt is szolgál a beruházás. A mellékág a nagyközönség részére nyitott horgászati terület, a halállomány számára pedig ívási és szaporodási helyszín.

A munkák során a tavakban is részleges mederkotrást végeztek. A dávodi tónál tervezett bioremedációval, azaz a vízminőség javítását célzó biotechnológiai kezeléssel kotrás nélkül is meg lehet őrizni a természetközeli állapotot. A projekt során a karapancsai erdei tavaknál is jelentős vízgazdálkodási beavatkozásokat végeznek el.

VízgazdálkodásSwietelsky Magyarország Kft.DávodDunafalvaBács-Kiskun megyeKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés