2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Nagyobb vízhozam, tisztább ivóvíz: zalai települések vízellátása javult a Szabadics munkájával

Nagyobb vízhozam, tisztább ivóvíz: zalai települések vízellátása javult a Szabadics munkájával

magyarepitok.hu

2022.03.26. 08:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A kivitelezők többek között hat új kutat fúrtak, a nyersvízvezetékek cseréjét összesen mintegy 14 kilométeren végezték el, valamint új, 100 köbméteres víztornyot is építettek.

Hirdetés

Már a próbaüzeme zajlik annak a projektnek, amely Zalaegerszeg Keleti vízbázisáról ellátott települések ivóvízminőségét hivatott javítani és a vízellátás biztonságát növelni. A vízműtelepnek a Zalaegerszeg Nyugati vízbázis ideiglenes üzemképtelensége esetén biztosítania kell a Nyugati vízbázis 4500 m3/nap névleges kapacitását is.

A fejlesztést követően a zalaszentiváni körzeti vízmű által ellátott 4 település (Alibánfa, Pethőhenye, Zalaszentlőrinc, Zalaszentiván) vízigényét is a Zalaegerszeg Keleti vízbázis biztosítja egy átkötő vezeték megépítésével.

A 2018 októberében indult projektet a Szabadics Zrt. végzi el 3.536.998.000 forint értékben, melyet részben uniós, részben a megrendelő önkormányzatok saját forrásaiból fedeznek.

A beruházás megrendelője Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint 5 környező település önkormányzata: Alibánfa, Bocfölde, Sárhida, Zalaszentiván és Zalaszentlőrinc. Ezeket a helységeket érinti a projekt.

Tisztább vizet biztosítanak az új berendezésekkel

Tálosi Dániel projektvezető a fejlesztés szükségessége kapcsán kifejtette, az új, mélyfúrású kutak üzembehelyezése és a technológia újra cserélése előtt a kitermelt vízhozam éppen kielégítette az igényeket, amely egy esetleges kút meghibásodás során vízhiányt okozott volna.

„Az új, mélyfúrású kutakkal és technológiával a kivehető vízhozam 15.000 köbméter/nap, amely már nem hordoz magában ilyen veszélyeket. Ezenkívül az eddigi technológiához képest a hálózatra kikerülő víz vas, mangán és ammónia tartalma is jelentősen lecsökkent, amely az újonnan kialakított technológiának és a gáztalanító műtárgyaknak köszönhető.”

A kutak felől érkező nyersvíz víz-levegő injektorokon keresztül érkezik a 4 darab, egyenként 2 méter átmérőjű gáztalanító-légtelítő tornyokba, amelyek permetezős rendszerű cseppreaktorok. A megfelelő oxigénbeoldódást injektoros előtét segíti.

A kialakított új technológia részeként új szűrőállomást alakítottak ki, amely két darab hőszigetelt, kültéri kivitelű, egymással párhuzamosan telepített négykamrás fekvőszűrőből és a közöttük lévő hőszigetelt, könnyűszerkezetes gépből és kezelőtérből áll.

Ezekről a szűrőkamrákról a víz nyomás alatti ultraszűrő berendezésre kerül rávezetésre, amely biztosítja a szűrt víz féreg és baktérium mentességét. Az ultraszűrőket és a CIP rendszert a jelenleg meglévő szűrőház épület földszinti részében helyezték el. Ezen ultraszűrők membránfelülete mintegy 7130 m2.

Az ultraszűrőkről lejövő víz a jelenlegi hipós fertőtlenítés után a meglévő 2x500 m3-es előtároló medencékbe kerül. A medencék a rekonstrukció során belső felületkezelést kaptak.

A Szabadics Zrt. feladatai közé tartozott

  • a kiviteli tervek elkészítése,
  • közvetlenül a vízbázis rekonstrukcióhoz tartozó nyersvíz vezetékek cseréje,
  • 6 darab új, mélyfúrású kút fúrása,
  • a feleslegessé váló kutak eltömedékelése,
  • továbbá az új technológia kiépítése.

A nyersvízvezetékek cseréjét összesen mintegy 14 kilométer hosszon végezték el KPE nyomócsövekből, amelyek átmérője a D160-astól egészen a D400-asig terjedt. A meglévő és az újonnan fúrt kutakból együttesen mintegy 15.000 köbméter/nap vízhozam biztosítható.

Ezenkívül a zalaszentiváni vízmű rendszernek a zalaegerszegi vízellátó rendszerrel való összekötését is vállalta a társaság, és az ehhez tartozó létesítmények kialakítását, amely

magában foglalta az új, 100 köbméteres víztorony építését is.

260 kilométeres mechanikai hálózattisztítás is történt

A kivitelezők munkája itt nem állt meg, a keleti vízműtelepen

új vasiszapülepítő medencét, tisztavíz medencét és gáztalanító tornyokat építettek, valamint a régi kezelőépületet felújították és a meglévő technológiát teljesen újra cserélték.

A projekt magában foglalta a zalaegerszegi hálózaton belüli rekonstrukciós beavatkozásokat, amely csomóponti rekonstrukciókat, valamint házi bekötések cseréjét is tartalmazta.

A rekonstrukciós munkák az úgynevezett Vidék rekonstrukciós munkák keretében Zalaegerszegen kívül, a konzorciumban szereplő egyes önkormányzatok területére is kiterjedt, amely szintén meglévő csomópontok átalakítását, házi bekötések átépítését, tűzcsapok cseréjét tartalmazta.

A projektvezető hozzátette, 260 kilométeres mechanikai hálózattisztítás is történt a projekt keretében, ami kifejezetten nagy volumennek számít.

Tálosi Dániel a kihívásokról is szót ejtett: „Az új technológiát az építés során nem lehetett függetlenül üzemeltetni, ezért fontos volt a régi és az új technológia összehangolása és együttes működtetése annak érdekében, hogy Zalaegerszeg és a környező települések vízellátását folyamatosan biztosítani tudjuk az építés során is.”

A próbaüzem 2022. április 26-án fejeződik be, míg a projekt műszaki átadás-átvételének dátuma 2022. április 30.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Zalaegerszegivóvíz

Hírlevél

Hirdetés