2024.05.30, Csütörtök
Közvetlenül négy település védelmét javítja a Tisza menti töltésfejlesztés
Illusztráció

Közvetlenül négy település védelmét javítja a Tisza menti töltésfejlesztés

MTI

2022.09.15. 14:32 - Kalácska-Nagy Nóra

Több mint kilenc kilométeren magasítják a töltést az Alsó-Tisza vidékén a KÖTIVIÉP'B Kft. munkájával.

Hirdetés

Uniós támogatással, 970 millió forintos beruházással több mint kilenc kilométeren magasítják és burkolják le a töltést a Tisza jobb partján Csongrád-Csanád megyében. A 2023 végére megvalósuló beruházás kivitelezője KÖTIVIÉP'B Kft.

 

Csongrád és Szeged között végig burkolt töltés valósul meg

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a projektet bemutató csütörtöki rendezvényen közölte, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus maradványforrásaiból 40 milliárd forint érkezett a vízügyi ágazatba. A nyertes projektek közül kettőt az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) valósíthat meg.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője elmondta,

a fejlesztés négy település - Baks, Dóc, Sándorfalva és Algyő - árvízi biztonsága szempontjából kiemelt jelentőségű.

A töltés állapota elsősorban üzemeltetési szempontból jelent nehézséget, a burkolatlan út kedvezőtlen időjárási körülmények között szinte járhatatlan.

A beruházás turisztikai szempontból is fontos, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően

hamarosan Csongrád és Szeged között végig burkolt töltéskoronán haladhatnak a kerékpárosok

- tudatta a szakember.

 

Több mint 10 kilométeren makadámutat építenek ki

Borza Tibor, az ATIVIZIG műszaki igazgató-helyettese kifejtette, az Alsó-Tiszán a 19. század közepén kezdték kiépíteni a védvonalakat. Az 1879-es szegedi nagyárvizet megelőző petresi gátszakadás ezen a területen történt, majd a 2006-os árvíz idején is megcsúszott a mentett oldali rézsű egy szakaszon.

A beruházás a szegedi ártéri öblözet északi részén, az algyői hídtól a Dong-ér főcsatorna torkolatáig valósul meg. A teljes ártéri öblözetben 183.500 ember lakik, a fejlesztés közvetlenül négy település védelmét javítja.

A beruházás két részre bontható: 9276 méteren a töltést - 10-40 centiméterrel - a mértékadó árvízszintre magasítják. Emellett több mint 10 kilométeren, a töltéskoronán és a gátőrházakhoz, szertárakhoz vezető rámpákon makadámutat építenek ki, mert az az aszfaltburkolatnál sokkal rugalmasabban tudja követni a töltéstest kiszáradás vagy vízzel telítődés miatti mozgását - ismertette a szakember.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.TiszatöltésárvízvédelemBaksDócSándorfalvaAlgyőAlsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Hírlevél

Hirdetés