2024.04.19, Péntek
Épülhet a szegedi stadion és sportközpont
delmagyar.hu

Épülhet a szegedi stadion és sportközpont

magyarepitok.hu

2017.10.04. 10:11 - Szabó Ákos

A Market kivitelezi a közösségi térként megvalósuló 9,4 milliárd forintos beruházást, amellyel teljesen felfrissítik a csongrádi város sportéletét.

Hirdetés

Új sport- és ifjúsági központot építenek Szegeden, a komplexum központi részét egy 8000 férőhelyes stadion alkotja majd, emellett többek között sportcsarnok és rendezvényközpont is épül a Dorozsmai út (5-ös főút) elején. A Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából megvalósuló 9,4 milliárd forintos projektet idén júniusban írták ki, a kormány támogatásával valósul meg. A kivitelezést a budapesti Market Építő Zrt. végzi – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

 

Az UEFA elvárásainak megfelelően focizhatnak

A beruházást nyolc ütemben valósítják meg, a legjelentősebb során a 8000 férőhelyes stadion és a főépület melléképületeit építik meg. Maga a sportépület nettó 4064 négyzetméteres alapterületenkészül el, ebből a kiszolgáló főépületet 4 szinten összesen 3026 négyzetméteren alakítják ki, a lelátók pedig 1216 négyzetméternyi területet foglalnak majd el.

A stadion az UEFA CLASS osztályozása szerint a 4-es kategória előírásainak fog megfelelni, a keleti és nyugati lelátó acélszerkezetének fesztávolsága 21,5 méteres, a fennmaradó északi és déli oldalakon pedig 14,5 méteres lesz.

delmagyar.hu

 

Külön épületet kap a többi sport is

Emellett elkészül egy mintegy 2800 négyzetméteres nettó alapterületű fedett rendezvényközpont is, amelyben sportcsarnok és grundfoci pálya is lesz. A három szinten kialakított épületegyüttesben ezen felül öltözők, edzőtermek, valamint orvosi és edzői kiszolgáló helyiségek is várják a sportolókat. Itt egy 384 fős lelátót alakítanak ki a nézőknek.

A további ütemekben

  • a mintegy 2300 négyzetméteres már meglévő szállásépületetet újítják fel,
  • a porta épületét is modernizálják,
  • elbontanak 11 ezer köbméter többek között azbesztszerkezeteket tartalmazó épületszerkezetet, melynek során különös gondot fordítanak arra, hogy a rákkeltő azbesztpor ne kerülhessen a levegőbe,
  • edzőpályákat alakítanak ki,
  • hozzákapcsolják az Ifjúsági Központot a közúthálózathoz és
  • felújítják, illetve kiváltják a terület csatornahálózatát.

 

Közösségi teret teremtenek

Kiss-Rigó László megyés püspök korábban elmondta: eredetileg a város új futballstadionjának felépítése volt a terv, ám ez később kibővült. A létesítmény így amellett, hogy a Szeged 2011-Grosics Akadémia otthona lesz, közösségi térként is szolgál majd. „Egy olyan ifjúsági, családi és sportközpont valósul meg, ahol a versenysport, a labdarúgás, a közösségi sport és főleg a közösségek, elsősorban az egyházmegye közösségei találnak otthonra” – fogalmazott a püspök.

Market Építő Zrt.Mi épül?stadionépítéssportberuházásoksportcsarnokSzeged

Hírlevél

Hirdetés