2024.05.30, Csütörtök

A GINOP kerete egy jelentős lépéssel 2200 milliárd forintra emelkedett, ebből 438 milliárd a K+F-re irányul.

Mintegy 300 milliárd forinttal emelte meg a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét.

Rákossy Balázs az NGM államtitkára elmondta, ezzel a 2016 végéig elérhető,  gazdaságot ösztönző pályázati keret több mint 2200 milliárd forintra emelkedett. Úgy fogalmazott, „korábbi ígéretének megfelelően a kormány megkönnyítette, és felgyorsította az uniós forrásokhoz való hozzáférést a vállalkozások számára”

Az Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) módosításával a keretösszeg 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás jelent meg. Ezzel év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. „A módosítások a beruházások, fejlesztések sikeres megvalósulását szolgálják” – tette hozzá az államtitkár.

A legjelentősebb változások közé sorolta a GINOP kutatásfejlesztési támogatásának keretösszegének megemelését. Az előzőhöz képest ugyanis 180 milliárd forinttal több: 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig.

Újdonság, hogy idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve” című felhívás a 2015-ben meghirdetett konstrukcióra beérkezett nagyszámú igényhez igazodott. Ennek köszönhetően további 30 milliárd forint pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban (pénzügyi eszköz kerete 15 milliárd forint) vehető igénybe. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” szintén új felhívás lesz. Az új, kombinált konstrukció 55 milliárd forint vissza nem térítendő, és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással indul.

A pénzügyi eszközök keretösszege is jelentősen megnövekedett. 96,1 milliárd forint emelést követően az év végéig meghirdethető összeg 632 milliárd forint lett – tudatta Rákossy Balázs hozzátéve: ez kutatás-fejlesztési területen az előbbiekben említett két új konstrukció megjelenését is magában foglalja.

„Valamennyi változtatás célja, hogy a piaci igényeknek leginkább megfelelő pályázati kiírások szülessenek, és az európai uniós forrásokkal nagy lendületet adjunk a magyar gazdaságnak” – szögezte le az államtitkár. „Ahogyan az elmúlt években, úgy az előttünk álló időszakban is az a célunk, hogy megőrizzük a magyar gazdasági növekedés dinamikáját, és ebben nagyon fontos szerepe van az uniós források hatékony felhasználásának. A fejlesztési pénzek elosztásánál a legfontosabb, hogy az állam ne csak kihelyezze az uniós forrásokat, mint a korábbi ciklusban, hanem hogy jól tegye mindezt, és a támogatások így a legjobb helyre kerüljenek.”

(mti)

Galéria

PályázatokpályázatokGINOP