2024.09.16, Hétfő
Elkészült Magyarország harmadik zenélő útja – videón mutatjuk meg, melyik számot játssza le
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elkészült Magyarország harmadik zenélő útja – videón mutatjuk meg, melyik számot játssza le

magyarepitok.hu

2024.09.05. 11:40 - Szabó Ákos

A 21-es úton a HE-DO munkájával építették ki azt a szakaszt, melyen az Ismerős Arcok Nélküled című dalának részletét adják elő a megfelelő sebességgel hajtó autók kerekei.

Hirdetés

Szeptember 5-én átadták Magyarország harmadik zenélő útját. A 21-es főút Hatvan és Lőrinci között fekvő 550 méter hosszú akusztikus szakaszán immár az Ismerős Arcok zenekar közkedvelt slágerét, a Nélküledet játssza le az arra hajtó forgalom.

 

 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a HE-DO dolgozott a projekten, mely a harmadik a maga nemében az országban - korábban videós beszámolóval mutattuk be a 67-es főúton található zenélő útszakaszt, és kipróbáltuk a 37-es főút Érik a szőlő című népdalt előadó szakaszát is. A Heves vármegyei zenélő pálya egy tágabb, a 21-es út több részét érintő fejlesztéssorozatban valósult meg.

 

A 21-es főút így lett 2x2 sávos félszáz kilométeren

A beruházó minisztérium közleményében erről is írt, azonban előtte vissaztekintettek arra, hogy

a 2x1 sávos 21. sz. főutat 2015 és 2019 között fokozatosan bővítették 2x2 sávosra, ennek köszönhetően Salgótarján és Hatvan között ma már mintegy 52 km hosszon összesen 4 sávon közlekedhetnek az autósok.

 

Most ezeket a munkákat végzi el a HE-DO

Ezt követően az aktuális, teljes mértékben a HE-DO fővállalkozásában végzett projektről kifejtették: az útfejlesztés után a közelmúltban kiegészítő munkákat is végeztek, melynek során egységesítették a forgalomtechnikai elemeket, valamint a tömegközlekedés használatát elősegítő fejlesztéseket is végeztek.

 

 

Ennek keretében 2024. július 5-én Pásztón az Irinyi úti különszintű csomópontban lévő buszöblöknél átadták a buszvárókat és a gyalogosok biztonsága érdekében létesített gyalogátkelőhelyeket, illetve bővült a közvilágítás és a térfigyelő kamerahálózat is.

 

 

A csomópontnál kiépített két, összesen 46 férőhelyes szilárd burkolatú gépjárműparkoló kényelmes és biztonságos parkolási lehetőséget nyújt, míg az 50 kerékpár befogadására alkalmas fedett tároló lehetőséget teremt a kerékpárok biztonságos tárolására. A személyi biztonság növelése és a vagyonvédelem érdekében a 21. számú főút legtöbb aluljárójában: Tar, Mátraverebély, valamint Bátonyterenye térségében kamera rendszer került telepítésre.

 

A zenélő út a projektsorozat koronája

 

 

A projekt részeként további fejlesztések zajlanak. A tari és a szurdokpüspöki különszintű csomópontban lévő buszöblöknél buszvárókat és gyalogos átkelőhelyeket alakítanak ki várhatóan év végéig. A helyi vízelvezetési problémák megoldásának érdekében pedig rendezésre kerül a Hidegvölgyi-vízfolyás medre Pásztótól délre, mintegy 3,6 kilométeren.

A zenélő útszakasz a projekt megkoronázásaként valósult meg, mely különleges élményt nyújt a gépjárművel közlekedőknek. A dallam megszólaltatása érdekében az aszfaltburkolaton speciális felfestéssel bordázott felületet alakítottak ki az adott zenei dallam szerinti periódus hosszak és hangszünetek megfelelő kiosztásával.

Ezen autóval áthaladva a dallam különböző magasságú hangjait a barázdák egymástól való távolsága határozza meg, a hangzást a burkolati jelek kontúrjainak pontossága adja.

 

 

Az eseményen felszólalt Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára, aki reflektált a 21-es főút 2015 óta lezajlott fejlesztéseire. Említette a kétsávosításokat és felújításokat és az új körforgalmak építkezését is, mint ahogy az a helybeli hatvanonline.hu beszámolójából is kiderül.

 

 

Szabó Zsolt hevesi országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: az átadó napja örömteli. "Ez a dallam, ami a szívünkből szól. 15 millió magyar szíve megdobban, amikor egy focimeccs előtt felhangzik a Nélküled című dal." Majd kiemelte, hogy benne van az a nagy jelentőségű mondatrész is: "mi egy vérből valók vagyunk."

 

 

Végül Becső Zsolt Nógrád vármegyei országgyűlési képviselő is felszólalt, illetve az átadóra eljöttek az Ismerős Arcok együttes tagjai is.

 

 

Galéria

YoutubeHE-DOzenélő útLőrinciHatvan21-es főútútépítésÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés