2024.04.17, Szerda
Már épül az autópálya Debrecentől a román határ felé
civishir.hu

Már épül az autópálya Debrecentől a román határ felé

civishir.hu

2016.07.06. 17:39 - Hegedűs Gergely

Autópályás kapcsolatot nyer a debreceni reptér és az ipari park, legkésőbb 2019-ben Nagyváradtól Krakkóig pályán lehet közlekedni.

Hirdetés

Megkezdődött Debrecen határában az M35-ös autópálya Berettyóújfaluig tartó szakaszának építése, a civishir.hu helyszíni tudósításban számolt be a beruházás alapkőletételéről.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Berettyóújfaluig tartó szakasz két ütemben épül. Az első ütemet a Colas Hungária-Colas Út konzorcium kivitelezi 17,2 milliárd forintból 5,43 km-en, ez a szakasz vezet majd a 4-es főúttól a 481-es útig.

A második ütemben a Duna Aszfalt, illetve a Hódút a 481-es út és Berettyóújfalu közötti 20,2 km-es szakaszt építi 46,9 milliárd forintért.

A beruházás keretében ugyanakkor 5,5 km hosszan, új nyomvonalon megépül a 481-es főút, ami a 47-es főúttal köti össze az M35 autópályát. A Debreceni Repülőtér számára is magas színvonalú közúti kapcsolatot biztosító szakasz kivitelezését az STR Építő Kft. végzi, 4,9 milliárd forintért. 

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepélyes alapkőletételkor elmondta: a beruházás 69 milliárd forintba kerül, és 2018 végére készül el. Az új pályaszakasz megépítésével autópálya-összeköttetést kap a debreceni repülőtér is” - hangsúlyozta az államtitkár.


(fotó: civishir.hu)

Tasó László beszélt arról is, hogy ősszel megkezdődik az M4-es út Berettyóújfalu és az országhatár közötti szakaszának előkészítése, az új pálya 2018 végére, de legkésőbb 2019 közepére elkészül. Az államtitkár utalt az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti-országhatár közötti szakaszának építési munkálataira, amelyeknek elkészültével az M4-M35-M3-M30 autópályák biztosítanak majd közvetlen összeköttetést Nagyvárad és Krakkó között. Tasó László hozzátette: a jelenlegi európai uniós ciklus végéig csaknem 600 kilométer gyorsforgalmi út épül meg, ezzel 2000 kilométer fölé emelkedik Magyarországon a gyorsforgalmi utak hosszúsága. „A beruházásokra több mint 1200 milliárd forint uniós és hazai forrást biztosítanak” - fűzte hozzá.

Vitányi István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint a bihari térség évtizedes álma válik valóra azzal, hogy eléri az autópálya Berettyóújfalut. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a megközelíthetőség javulása a befektetők számára is vonzóvá teszi a régiót.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt emelte ki, hogy az új autópálya-szakasz a debreceni repülőtér mellett közvetlen összeköttetést biztosít majd a most épülő déli ipari parkba költöző vállalkozásoknak is.

Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója elmondta: az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalui szakasza az első olyan beruházás a megyében, amely kizárólag az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásaiból valósul meg.

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.ColasHódút Kft.AktuálisautópályaDebrecenM35-ös autópálya

Hírlevél

Hirdetés