2024.05.23, Csütörtök

A megállapodást Kína és Kelet-Közép-Európa (KKE) közötti együttműködés első konkrét sikerének nevezte az MTI-nek Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

A dél-kínai Szucsouban a Kína-16+1 csúcstalálkozón Orbán Viktor magyar, Li Ko-csiang kínai és Aleksandar Vucic  szerb kormányfő jelenlétében szentesítették a dokumentumot. "Megállapodtunk abban, hogy a beruházást 85 százalékban kínai hitelből fogjuk megvalósítani, vagyis 15 százalék lesz a magyar önrész" - mondta Szijjártó Péter az MTI tudósítójának az aláírási ceremónia után. "Arról is egyezség született közöttünk,  hogy a kínai fél olyan hitelfeltételeket fog kínálni számunkra, amelyek nyomán ez a beruházás nemzetgazdaságilag minél előbb megtérülhet, vagyis a lehető legkedvezőbb kínai hitelfeltételekre törekszünk. A tárgyalások jól haladnak" - fogalmazott.    

Arra a kérdésre, hogy erre milyen garanciák vannak, a tárcavezető közölte, a szerződés szövegéből egyértelműen következik, hogy a kínai partnereknek a piacon elérhetőnél kedvezőbb kamatfeltételeket kell kínálniuk. "Egyetértés van arról, hogy a kölcsön húsz éves időtartamra szól 5 éves türelmi időszakkal. Egyedül a hitelkamat az, amiről még tárgyalunk" - jegyezte meg Szijjártó Péter. Hozzátette, konkrét határidőt ugyan nem szabtak maguknak a megegyezésre, de - mint fogalmazott - egy ésszerű időszakon belül ennek meg kell történnie, mivel a jövő év végéig a tervek szerint két éven át tartó nagyberuházás kivitelezését el kell kezdeni. 

Arra a kérdésre, hogy várhatóan milyen lesz a magyar vállalatok részvétele a kivitelezésben, a miniszter azt válaszolta, ennek eldöntése is még hátra van, de egyértelmű, hogy "a magyar vállalati részarány és a hitelkamat szoros összefüggésben vannak". "Minél magasabb lesz ugyanis a magyar vállalati részvétel, annál magasabb hitelkamatot tudunk kigazdálkodni, és ugyanez igaz fordítva is, vagyis egy alacsonyabb részesedésnél, kisebb kamatot bír el a beruházás" - állapította meg.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a szerződés értelmében kijelöltek egy magyar-kínai vegyesvállalatot a beruházás lebonyolítására, ebben magyar részről a MÁV lesz az eljáró fél.

Szijjártó Péter a keddi aláírással kapcsolatban megerősítette, "e beruházással Magyarország kihasználja a földrajzi elhelyezkedéséből származó előnyét, megvalósulásával fontos szerepünk lesz abban, hogy a görög kikötőből rajtunk keresztül juthat el a kínai áru a leggyorsabban Nyugat-Európába".

Megerősítette, egy 166 kilométeres vonal teljes felújításáról van szó, úgy, hogy egy második  sínpárt is építenek. A beruházás várhatóan 472 milliárd forintba fog kerülni. A személyvonatok 160 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak majd a vonalon, miközben 740 méter hosszú tehervonatok közlekedhetnek rajta. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a projekt maga azért is egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesznek részt benne.

(mti)

Gazdaságvasútfejlesztés