2024.02.28, Szerda
78 projektben, 38 milliárdból indul tornaterem- és tanuszodaépítés

78 projektben, 38 milliárdból indul tornaterem- és tanuszodaépítés

magyarepitok.hu

2016.03.03. 12:14 - Hegedűs Gergely

Összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épül meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban. A cél a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása, a fejlesztés legtöbb esetben járásközpontokat érint.

Hirdetés

A programot Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára jelentette be csütörtökön. „Több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, sok esetben már idén használatba vehetik a létesítményeket az iskolások.

Hangsúlyozta, a kormány kiemelt célja, hogy a gyerekeket rászokassa a rendszeres sportra, ennek eszköze a mindennapos testnevelés óra, illetve az az elképzelés, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni. Ennek megfelelően a beruházások elsődleges célja tanteremhiány kezelése mellett a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára. A hiánypótló beruházások jellemzően járásközpontokban valósulnak meg.

Boros Anita az NFM székházában ismertette a programot (fotó: magyarepitok.hu)

A helyettes államtitkár kiemelte, a 78 projektből álló, összesen 38,7 milliárd forint értékű beruházás-sorozat teljes egészében központi költségvetési forrásból megy végbe. A minisztérium kezdeményezésére az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük a projektek megvalósításához.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta, hosszabb távon a programnak további ütemeit tervezi végrehajtani a kormány.

Az első ütemben szereplő 24 tanterem közül 10-et már átadtak (Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka). A fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van. A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolák épülnek meg.

25 településen a helyi igényekhez igazodva különböző méretű új tornatermek, illetve tornaszobák létesülnek. A helyettes államtitkár közlése szerint gondot fordítanak a kiszolgáló épületek, öltözők, tornaszerek tárolására alkalmas helyiségek kialakítására is. A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, hat esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll. A tornatermek és tanuszodák tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a kulturális hagyományoknak megfelelő építészeti megjelenésű létesítmények illeszkedjenek a helyi épített környezethez és adottságokhoz.

A 24 tanterem és a 25 tornaterem felépítménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül.  Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik, ezzel tehermentesítve az érintett önkormányzatokat.

Galéria

AktuálissportberuházásokNemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program

Hírlevél

Hirdetés