2024.04.17, Szerda
Időalagút állít emléket a forradalom után Kanadába menekülőknek
magyarepitestechnika.hu

Időalagút állít emléket a forradalom után Kanadába menekülőknek

magyarepitestechnika.hu

2016.10.23. 12:12 - Antal Zsófia

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára installációt készített Kanadában a Hello Wood magyar design stúdió. Az Ontario-tó partján felépült alkotás a magyar emigrációra emlékezve egy alagutat formál, melynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig Kanada nemzeti szimbóluma, a juharlevél.

Hirdetés

Az Időalagút elnevezésű építmény a Kanadába érkező magyar menekültek útját szimbolizálja. A Hello Wood nyolc fős csapattal érkezett Torontóba, hogy megépítse, s a konzulátus mellett a helyi magyarok is minden rendelkezésre álló eszközzel segítették őket. Az installáció a tervek szerint egy hónapig marad a Budapest Parkban, utána pedig a Niagara-vízesés mellé kerül, ahol egy kanadai magyar cserkészcsapat fogja gondját viselni.

„Olyan emlékművet akartunk építeni, amely egy Magyarországhoz egyáltalán nem kötődő kanadai fiatal figyelmét is felkeltheti. Az Időalagút elég látványos, aki megnézi közelebbről is, megtudhatja, hogy mi történt Budapesten 1956-ban. A magyar kötődésűek büszkék lehetnek az óhazára és az őket befogadó Kanadára, az egyébként nagyon nyitott helyiek pedig kapnak egy olyan ízt a világtörténelemből, amit eddig talán nem ismertek” - meséli Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után 37565 magyar menekült telepedett le Kanadában. A torontói Budapest Parkban felépített Időalagút pontosan ugyanennyi darab alkatrészből készült, melyeknek mindegyike egy-egy magyar emigránst szimbolizál. A Torontói Magyar Konzulátus támogatásával létrejött mű kettős célt szolgál: a szabadságharc hőseire való emlékezés mellett egy gesztus Kanada felé, mely otthont és munkát adott a magyar emigránsoknak.

Kanada számára a magyar menekültek befogadása komoly történelmi fordulópont volt, az észak-amerikai országban a magyarok sikeres beilleszkedését követően alakult ki az a nyitott szemlélet, amelyet Kanada a mai napig képvisel a bevándorláspolitikában. Elég megemlíteni példaként azt a mintegy kétszáz faipari hallgatót, akik a szabadságharc leverése után Kanadában folytathatták tanulmányaikat, fontos szerepet játszva a kanadai faipar fejlesztésében. 2010-ben a kanadai kormány a magyar emigránsok befogadását hivatalosan is kanadai történelem kiemelten fontos eseményévé és nemzeti örökségévé nyilvánította.

Galéria

Mi épül?külföld

Hírlevél

Hirdetés