2024.03.29, Péntek
Szigorúbb ellenőrzést javasol az építőiparban a Market vezetője
fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Szigorúbb ellenőrzést javasol az építőiparban a Market vezetője

magyarepitok.hu

2017.10.07. 10:38 - Szabó Ákos

A mélyépítés, a magasépítés és a kormányzat részéről is fontos üzenetek érkeztek az Egerben rendezett építőipari konferencián.

Hirdetés

„Az építőiparnak immár a növekedés kihívásaival kell szembenéznie” – ez volt a vezérfonala Lepsényi István mondandójának az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének egri konferenciáján. Az államtitkár rámutatott, az ágazat kilábalt a tavalyi recesszióból, a 26,2 százalékos növekedés mellett további eredmény, hogy az év első hat hónapjában 5000 új lakás épült, amely 46 százalékos bővülést jelent.

A politikus ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az ágazat részaránya a nemzeti össztermékben továbbra is alacsony, alig fele az uniós átlagnak. Azt is jelezte, hogy az uniós források beáramlása rendkívüli mértékben befolyásolja az ágazat teljesítményét, ennek a kitettségnek a mérséklése a következő időszakban kiemelt feladat.

 

A múlt hátrányaival nem könnyű a jelen lehetőségeit meglovagolni

Az iparági gyűlésen Bartal Tamás államtitkár-helyettes is felszólalt, a kormány új panelfelújítási programját ismertetve, amiről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke (a képre kattintva galléria nyílik)

Az ágazat részéről a konferencián elsőként Koji László, az ÉVOSZ elnöke szólalt fel. Beszédében emlékeztetett, az építőipar négy éve jutott mélypontjára, addigra piacának közel 50 százalékát és több mint 80 ezer dolgozóját elveszítette. Hangsúlyozta, az iparág teljesítménye már növekvő, ám a hatékonyságára még nem lehetnek büszkék. Megjegyezte,

nagy kihívás a vállalkozások számára az elmúlt időszak hátrányait ledolgozni, és ezzel párhuzamosan jelentősen új gazdasági környezetben megfelelni a megrendelők elvárásainak.

 

A feketemunkával nehéz versenyezni

A konferencia folytatásában a magasépítészet helyzetét Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója foglalta össze, a mélyépítését pedig Varga Antal, a Duna Aszfalt ügyvezetője.

Varga Antal, a Duna Aszfalt ügyvezetője és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

 

A Market Építő vezére az idei magasépítési konferenciához hasonlóan újra hangsúlyozta, hogy a magasépítési iparág szerkezete nem kedvező, a kis cégek száma túl nagy, ezek ráadásul gyakran nem tartják be az előírásokat. A vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a cégek kisebb projektjeiken gyakran feketén dolgoztatnak, ezzel pedig nehéz árban versenyezni. Scheer Sándor szerint nagyobb szintű ellenőrzés alá kéne vetni ezeket a vállalatokat is, és így az építőiparban megemelkedett költségeket arányosabban képviselhetnék az iparági szereplők. További problémaként jelezte, hogy miközben az alvállalkozói díjak jelentősen növekednek, a növekmény jelentős részét nem kapják meg a munkások, mert a kisvállalkozók jóval nagyobb áremelést kérnek, mint amilyen mértékben valóban növelik a fizetéseket.

 

Van rendezni való a mélyépítési ágazat folyamataiban is

Varga Antal a mélyépítés különböző ágazatainak helyzetére tért ki, és felhívta a figyelmet azokra pontokra, ahol az állami beruházókkal való együttműködésben problémák merülnek fel. Az ügyvezető elemzéséből kiderült, az út- és vasútépítésnél elsősorban a projekteknek a megrendelők általi előkészítésében adódnak gondok, egészen pontosan a megvalósításnak és a kapacitásoknak az ütemezésében.

Varga Antal az ivóvíz és szennyvíz fejlesztésekre is kitért, itt a megrendelői projektelőkészítést két területen is problémásnak találta: a megvalósításnak és a kapacitásoknak az ütemezése mellett a források tervezését és hozzárendelését is jelölte táblázatában. Az ivóvíz és szennyvíz esetében további problémás területként jelölte meg a közbeszerzés során a műszaki-szakmai alkalmasságot.

Galéria

ÉVOSZMarket Építő Zrt.Duna Aszfalt Zrt.Aktuálismélyépítésmagasépítéskonferencia

Hírlevél

Hirdetés