2023.01.31, Kedd

Hirdetés

Jól halad a kísérlet, már világít éjjel a Duna-menti kerékpárút
Fotók: Magyar Közút Nzrt.

Jól halad a kísérlet, már világít éjjel a Duna-menti kerékpárút

magyarepitok.hu

2020.10.21. 10:24 - Hegedűs Gergely

A beágyazott szemcséket a Nap fénye tölti fel, a projektben elsősorban a veszélyes objektumok láthatóságát növeli a Magyar Közút.

Hirdetés

Jól halad a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom megyei projektje, melynek során különleges eszközzel növelik az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút biztonságát – derül ki a cég közleményéből. A közútkezelő kísérleti jelleggel gyantába ágyazott - úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú - szemcséket kever a kerékpárút anyagába, amelyeket a nap fénye feltölt, az így kezelt felület világít a sötétben.

A közlekedésbiztonság javítását célzó kezelést elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok kapják meg.

A megoldással közvilágítással el nem látott, jellemzően külterületi útszakaszok használata válik kényelmesebbé és biztonságosabbá, miközben az energiafelhasználás és fényszennyezés nem nő.


A tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásáról

A fejlesztés a kerékpárút közkedvelt Duna-menti szakaszán történik meg, összesen több mint 2 kilométeren. A kivitelezés a hét elején kezdődött meg, várhatóan október végéig el is készülnek a munkálatok. Az eredmény már most jól látható – derül ki a beszámolóból.

 

A kísérleti szakaszon többféle koncentrációval látták el a felületet, hogy valós körülmények között tudják tesztelni, milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat. A következő időszakban folyamatosan vizsgálják az így megépített szakaszt és az üzemeltetési tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásról.

AktuálisMagyar Közút Nonprofit Zrt.innovációkörnyezetvédelmi beruházásútépítésútfelújításkerékpárút

Hírlevél