2024.07.24, Szerda

Jóval a rendszerváltás előtti gyökerekkel rendelkező Magyar Építő Zrt. Tolnay Tibor vezetésével az elmúlt évben elérte működésének a legjobb évét, aminek az eredménye alapján 2014-ben közel 10 milliárd forintos bevétel mellett, 1,4 milliárd forintos üzleti eredményt produkált. Mint általában az utódlási problémával küzdő hazai vállalakozások jelentős számánál a Magyar Építő Zrt. esetében is joggal merült fel az értékesítés lehetősége, így miután a cég részvényeire a legjobb ajánlatot a Duna Csoport érdekeltségében működő Körösaszfalt Zrt tette, így az ügylet 2015- júniusában létrejött.  A vétellel a Duna Csoport magasépítési üzletágának a fejlődését vizionálta a hazai építőipari piac.

A Duna Csoport központi vállalata, az 1996-ban alapított Duna Aszfalt Kft. a hazai mélyépítési piac jelentős szereplőjévé vált a kétezres évek elejétől. A közel 20 éves sikeres működésük eredményeképpen a Duna Csoport mára a hazai építőipari piac vezetőjének is tekinthető. Ettől függetlenül a hazai bulvár sajtó rendszeresen rendkívül negatív szerepben tünteti fel a Duna Csoport működését, aminek vélhetően az a magyarázata, hogy a magyar tulajdonú társaság egyre jelentősebb piaci részeket foglal el a külföldi tulajdonú építőipari vállalatok által évtizedeken át uralt magyar építőipari piacon, akik ezt a maguk nem túl elegáns módján a bulvár sajtón keresztül válogatott aljasságok felsorolásával reagálják le. Megjegyzendő, hogy a rendkívül jelentős külföldi tőkével rendelkező, Magyarországon pályázatokat elnyerő multinacionális vállalatoknak az a tevékenysége, hogy a bulvársajtón keresztül lehetetlenítik el a hazai tulajdonú vállalakozásokat, esetenként kormányzati segítséggel sikerre is vezetett a rendszerváltás óta több cég esetén!

2010-ben viszont fordulat állt be azzal, hogy a Fidesz-KDNP vezette kormányzat a hazai tulajdonú vállalatok piaci részesedésének a növekedését tűzte ki célul, egyébként a józanész diktálta magyar érdekek szerint. Ezzel a magyar kormány nem tesz egyébként mást, csak a nemzetközi trendeknek megfelelően próbálja a magyar építőipari piacot átalakítani. Hiszen például a francia építőipari piacon a hazai tulajdonú vállalkozások aránya 75 %, vagy akár a német piacon, ahol több, mint 90 %-os arányban vesznek részt német tulajdonú vállalatok.

A hazai magasépítési piac rendkívül tagoltságával szemben a mélyépítési ágazatunk, a jelentős infrastrukturális és tőkeigénye miatt jóval kevesebb érdemi szereplőből tevődik össze. Miután 2015-re a korábbi mélyépítési piac  vezetője, a szakmai szempontból sok esetben anakronisztikus működést produkáló KÖZGÉP Zrt. végkép elveszítette a valósághoz fűződő kapcsolatát, így a mindvégig szakmailag elismert Duna Csoport vehette át a hazai mélyépítési ágazatban a piacvezetői státuszt.

A mára rendezettnek mondható hazai mélyépítési piac átalakulása azért érdekes a Magyar Építő Zrt. szervezetének az átalakítása kapcsán, mivel az asszertív működésével a mélyépítési piac  vezetését mára ellátó Duna Csoport vélhetően a hazai magasépítési piacon is vezető szerepre törekszik, de legalábbis a közreműködésében a magasépítési piacunk átalakítása várható.

 A Gazdasági és Versenyhivatalnak (GVH) a jelentése alapján a Körösaszfalt Zrt. 2015. november 24-én menedzsment megállapodást kötött, melynek révén az Építő- és épületkarbantartó Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Szolgáltató Kft. közös irányítást szereztek a Magyar Építő Zrt. felett. Ez az átalakulás a Duna Csoportnak a mélyépítési ágazatban végzett gyakorlata alapján a mélyépítési ágazathoz hasonlóan, várhatóan egy értelmes átalakulás kezdete lehet a sok nehézséggel küzdő hazai magasépítési piacon.

Forrás: Magyarepitok.hu

Duna Aszfalt Zrt.Gazdaság