2024.06.18, Kedd

Négyszázmillió forintból bővítette építőipari gyártókapacitását az Orosházaglas Kft. A magyar tulajdonban levő vállalat a Széchenyi 2020 program keretében kapott támogatásból lamináló berendezést és sík temperáló edző kemencét szerzett be.

A cég az MTI-nek arról számolt be, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a jelenleginél korszerűbb technológiára lesz képes, a gyártási eljárásnál nagyobb méretű, több rétegből összeillesztett és edzett üvegeket tud felhasználni.

fotó: oroscafe.hu/Rajki Judit

A vállalat komplett gyártókapacitása 2015-ben 263 ezer négyzetméter volt, a tervezett bővülés révén ez 15 százalékkal, 303 ezer négyzetméterre nő. Ezen belül a lamináltüveg-gyártó kapacitás több mint a kétszeresére, 5635-ről 12 ezer négyzetméterre nő.

A társaság fő tevékenysége a honlapja szerint az edzett üveg, és szigetelő üveggyártás. A cég történetéből kiderül, a 60-as évektől Orosháza a magyar üveggyártás fellegvára volt, ezt az örökséget vette át az Orosházaglas Kft. Az 1995-ben alakult cég száz százalékban magyar tulajdonban van.

A csaknem kétszáz főt foglalkoztató társaság árbevétele 2014-ben 2,79 milliárd, nyeresége 30 millió forint volt. Tavaly viszont rekordévet zárt, árbevétele meghaladta a 3,4 milliárd forintot, nyeresége elérte az 50 millió forintot. A cég exportjának aránya 37 százalékos, termékeiket főként Németországba, Ausztriába és Szlovákiába szállítják.

A vállalat az orosházi, mintegy 20 ezer négyzetméteres üzeme mellett a Budapesten működő divíziójában is termel, termékeivel három fő területet céloz. Építészeti célokra hő - és hangszigetelt, biztonsági, tűz és robbanás álló üvegeket, előtetőket, pontmegfogásos és strukturális homlokzatokat gyárt elsősorban nagyobb épületekre, irodaházakra. Belsőépítészeti célokra többek közt homokszórt ajtókat, térelválasztókat, üvegportálokat, tuskabinokat, valamint fürdőszoba polcokat, míg járműipari célokra edzett biztonsági és szigetelő üvegeket állít elő.

(mti, oroshazaglas.hu, oroscafe.hu)

(fotók: oroscafe.hu, oroshazaglas.hu)

Galéria

Iparági híreképítőipari cégeképítőipari gyártókOrosházaglas Kft.